­ MAHKEME (İBRAHİM PAŞA) HAMAMI | Kültür Portalı

Mahkeme (İbrahim Paşa) Hamamı - Bursa

Mah. Köy - Mevkii İbrahimpaşa Mahallesi
Adres İbrahimpaşa Mahallesi İbrahimpaşa Cadddesi Osmangazi/Bursa
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Bursa Büyükşehir Belediyesi
Yaptıran İbrahim Paşa
Vakfiye -
Genel Tanım İbrahim Paşa Caddesi üzerinde, İbrahim Paşa Camisi yanında yer alır. Önünde büyük bir çınar ağacı bulunmaktadır.
Yapılan Onarımlar 1490,1953,2010-2011
Ayrıntılı Tanımı İbrahim Paşa Caddesi üzerinde, İbrahim Paşa Camisi yanında yer alır. Önünde büyük bir çınar ağacı bulunmaktadır. Hamamın 1421 tarihli vakfiyesinde Çandarlı İbrahim Paşa’nın oğlu İbrahim Paşa tarafından yaptırıldığı belirtilmektedir. İbrahim Paşa İznik’teki imareti için bu hamamı ve yedi köyü vakfetmiştir. Çifte hamam sınıfındadır. Kubbeli mekanların yanı sıra iç içe eyvan uygulaması yapılmıştır. Ilıklık bölümü olmayıp doğrudan sıcaklık bölümüne geçilmektedir. Yapı kesme taş, araları üç sıra tuğla ile inşa edilmiştir. Duvarlar üç sıra kirpi ile son bulur. Erkekler kısmı; Sivri kemer içine yerleştirilmiş stalaktitle bezeli bir nişe sahip portalden soyunmalık bölümüne girilir. Soyunmalık 11,00 x 11,00 metre iç ölçülerindedir. Mekanın üzeri kubbe ile örülü olup köşelere yarım küreler yerleştirilmiştir. Soğukluk bölümündeki sekiz köşeli havuzun kenarları dilimli sivri kemerli kitabelerle süslüdür. Kadınlar kısmı; Erkekler kısmına benzer bir plan göstermekte ise de eyvanlar farklı yerlere yerleştirilmiş olup üzerleri tonoz örtülüdür. Eyvanların birinden üç halvete geçiş bulunmaktadır. Kadınlar kısmına yan cepheden geçilmektedir.
Orjinal Kullanım Hamam
Bugünkü Kullanımı Sanat Galeri
Önerilen Kullanım Sanat Galeri
Tescil Kararı 1977,1978,1981,1986 ve 04.05.1991/1730
Yayın Dizini BURSA ANSİKLOPEDİSİ-TÜRKİYE’DE VAKIF ABİDELERİ VE ESKİ ESERLER 1.2.3

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 14950    Eklenme Tarihi : 25 Mart 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 22 Eylül 2014 Pazartesi