­ MAĞARA HÖYÜK VE KAYA YERLEŞİMİ | Kültür Portalı

Mağara Höyük ve Kaya Yerleşimi - Sivas

Harita No K.38-b2, K.39-a1
Mah. Köy - Mevkii Mağara Köyü
Adres Gürün Mağara Köyü Mağara Höyük ve Kaya Mağaralar
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Kültür Ve Turizm Bakanlığı
Vakfiye
Genel Tanım Mağara Köyü sınırları içinde bulunan Kaya Mağaraları ve Höyüğe ulaşım Sivas-Gürün asfalt karayoluyla sağlanmaktadır. Söz konusu yerleşim yerinin bulunduğu köye Sivas’tan yaklaşık 80km gidildikten sonra ana yoldan 2-3km bir köy yoluyla kuzeye dönülerek ulaşılmaktadır. Kaya Mağaraları ve Höyük köy yerleşim sınırlarından başlamakta ve köye giden yolun üst kısmındadır. Höyük yoldan itibaren 20-25m yükseklikte ve kayalık alanın Güneydoğu kısmındadır. Kayalık alandaki yerleşim, kayalar oyularak yapılmıştır. Höyükteki yerleşim yüzeyden toplanan karaz (Kirbat Kerak) seramiğinden M.Ö. 3000’dir. Kayalık alandaki yerleşim ise savunması ve koruması elverişli yerlerde yerleşen Roma baskısından kaçarak Hıristiyanlık dinini kabul eden topluluklara ait yerleşim yeri olduğundan bu kısımdaki yerleşim M.S. III. Yüzyıllarda olduğu anlaşılmaktadır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Mağara Köyü sınırları içinde bulunan Kaya Mağaraları ve Höyüğe ulaşım Sivas-Gürün asfalt karayoluyla sağlanmaktadır. Söz konusu yerleşim yerinin bulunduğu köye Sivas’tan yaklaşık 80km gidildikten sonra ana yoldan 2-3km bir köy yoluyla kuzeye dönülerek ulaşılmaktadır. Kaya Mağaraları ve Höyük köy yerleşim sınırlarından başlamakta ve köye giden yolun üst kısmındadır. Höyük yoldan itibaren 20-25m yükseklikte ve kayalık alanın Güneydoğu kısmındadır. Kayalık alandaki yerleşim, kayalar oyularak yapılmıştır. Höyükteki yerleşim yüzeyden toplanan karaz (Kirbat Kerak) seramiğinden M.Ö. 3000’dir. Kayalık alandaki yerleşim ise savunması ve koruması elverişli yerlerde yerleşen Roma baskısından kaçarak Hıristiyanlık dinini kabul eden topluluklara ait yerleşim yeri olduğundan bu kısımdaki yerleşim M.S. III. Yüzyıllarda olduğu anlaşılmaktadır.