­ LİMAN BAŞKANLIĞI (TOPHANE KUMANDANLIK DAİRESİ) | Kültür Portalı

Liman Başkanlığı (Tophane Kumandanlık Dairesi) - Sinop

Mah. Köy - Mevkii Meydankapı Mahallesi
Adres Rıhtım Caddesi No:3-Merkez/SİNOP
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Denizcilik Müsteşarlığı
Yaptıran Binbaşı Abdülaziz Bey
Vakfiye
Genel Tanım İki katlı yapı genel hatlarıyla haç planı göstermektedir. Birinci kat tümüyle kesme taş örgülü olup, üzeri harçla sıvanmıştır.
Rutubet C
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Bu kata giriş kuzey ve güney cephelerinden birer ahşap kapı ile sağlanmıştır. 2. kat bağdadi örgülü olup üzeri kireçle sıvanmıştır. Bu kata giriş, korkulukla beton merdivenlerle çıkılan tek ahşap kapı ile sağlanmıştır. Alt katın çift kanatlı pencereleri demir parmaklıdır. Kırma çatılıdır. 1903 senesinde halkın yardımlarıyla, topçu kumandanı Binbaşı Abdülaziz Bey (Harbiye Nezareti Muhakemat Şubesi Müdürü İken 1918 senesinde vefat eden Miralay Aziz Bey'dir.) tarafından Kumandanlık Dairesi olarak inşa ettirilmiştir. Liman Başkanlığı hizmet binası ve üst katı lojman olarak kullanılan yapı Denizcilik Müsteşarlığı’na tahsislidir.
Bugünkü Kullanımı Resmi Kurum
Tescil Kararı Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıkları Yüksek Kurulu-23.10.1987/3771
Revizyon Samsun Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu-07.05.2004/949
Görüntülenme Sayısı : 1520    Eklenme Tarihi : 31 Ocak 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 25 Ağustos 2014 Pazartesi