­ İLBADI MEZARLIĞI | Kültür Portalı

İlbadı Mezarlığı - Denizli

Parsel 1,37
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Belediye
Kitabe H.702
Vakfiye H.702
Genel Tanım Denizli merkezinde, bugün şehir içinde kalmış olan ve İlbade Mahallesi yolu ve Eski Sarayköy yolu üzerinde bulunan mezarlık geniş bir yamaç ve tepe üzerindedir.Tespit edilebilen en eski mezar Denizli’nin fethi sırasında Bizanslarla yapılan savaşta şehit düşen Mehmet Gazi’dir. Türbeninde H. 660 tarihi vardır. Ayrıca haçlılar tarafından şehit edilen Fatma Yıldız Hanımın mezarı (H. 702), İnançoğullarından yedi kişinin “ Yediler Türbesi Mezarı “ ( H. 710-511) , Şirvani Dede’nin Türbesi ( M. 1529) bulunmaktadır.
Yapılan Onarımlar Bilinmiyor
Ayrıntılı Tanımı Denizli merkezinde, bugün şehir içinde kalmış olan ve İlbade Mahallesi yolu ve Eski Sarayköy yolu üzerinde bulunan mezarlık geniş bir yamaç ve tepe üzerindedir.Tespit edilebilen en eski mezar Denizli’nin fethi sırasında Bizanslarla yapılan savaşta şehit düşen Mehmet Gazi’dir. Türbeninde H. 660 tarihi vardır. Ayrıca haçlılar tarafından şehit edilen Fatma Yıldız Hanımın mezarı (H. 702), İnançoğullarından yedi kişinin “ Yediler Türbesi Mezarı “ ( H. 710-511) , Şirvani Dede’nin Türbesi ( M. 1529) bulunmaktadır. Mezarlık kaynaklara göre 9 Temmuz 1920 günü Denizli’yi yakmak isteyen Demirci Mehmet Efe tarafından efenin yemini yerine gelmesi için yakılmıştır. Bu nedenle mezar taşları üzerinde yapılan incelemede daha eski tarihlere ait mezarlar hakkında bilgi edinilememiştir. Tespit edilebilen mezar taşları üzerindeki tarihlendirmeler türbeler dışında mezarlarda tespit edilebilen tarihler H. 973’ten günümüze kadar gelmektedir. Ziyaret yeri olarak kullanılan mezarlık koruluğu ile bir bütün arz etmektedir. Meazarlığın çevresindeki sanayiden kaynaklanan hava kirliliği mezar taşlarını tahrip etmektedir. Denizli Eski Mezarlığı, Denizli’nin fethinden itibaren kullanılmaya başlanılan Denizli’nin en eski ve en büyük mezarlığı ve ziyaret yeridir.Denizli Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü tarafından koruması yapılmaktadır.
Orjinal Kullanım Mezar
Bugünkü Kullanımı Mezar
Önerilen Kullanım Mezar
Tescil Kararı İzmir II Numaralı KTVKK'nun 23.01.1991 gün ve 1757 sayılı kararı
Revizyon
Görüntülenme Sayısı : 4944    Eklenme Tarihi : 13 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 18 Temmuz 2014 Cuma