­ LAMİ ÇELEBİ CAMİİ | Kültür Portalı

Lami Çelebi Camii - Bursa

Harita No 28NId
Mah. Köy - Mevkii Çekirge Mahallesi
Adres Çekirge Mahallesi Çekirge Meydanı Yeni Kaplıca Karşısı Osmangazi/Bursa
Yaptıran Lami Çelebi
Vakfiye -
Genel Tanım 7,50 x 9,60 metre iç ölçülerinde olup, giriş kısmında dört metre derinliğinde bir son cemaat yeri bulunmaktadır. Son cemaat yeri 4,00 x 7,50 metre iç ölçülerinde kuzey doğu köşesinde yer alan minare kaidesi de son cemaat yerinin içine almıştır. Dikdörtgen planlı ana mekanın tavanı ahşaptır ve üst kısmı kırma çatı ile örtülerek kiremit kaplanmıştır.
Yapılan Onarımlar 1962
Ayrıntılı Tanımı Çekirge Meydanı’nda bulunan cami, Fatih döneminde, ünlü bir şair olan Lami Çelebi tarafından, 1528 yılında yaptırılmıştır. 7,50 x 9,60 metre iç ölçülerinde olup, giriş kısmında dört metre derinliğinde bir son cemaat yeri bulunmaktadır. Son cemaat yeri 4,00 x 7,50 metre iç ölçülerinde kuzey doğu köşesinde yer alan minare kaidesi de son cemaat yerinin içine almıştır. Dikdörtgen planlı ana mekanın tavanı ahşaptır ve üst kısmı kırma çatı ile örtülerek kiremit kaplanmıştır. Kuzeydoğu köşesinde yer alan minare, son cemaat yerinin üzerinde yükselmektedir. İlk yapıldığı devirden olduğu sanılan sekizgen kaide, tuğla ve taş örgülüdür. Üçgenler yardımı ile silindirik gövdeye geçiş sağlanmış, gövdeden itibaren üst kısmı yenilenmiştir. Duvarları tuğla ve moloz taşıyla örülmüş ve dıştan sıvanmıştır. Caminin bahçesi satılmıştır. Bir dönem ibadete kapalı olan cami, 1966’da tekrar ibadete açılmıştır.
Tescil Kararı 1977,1978,1981,1986 ve 04.05.1991/1730

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1862    Eklenme Tarihi : 18 Şubat 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 19 Eylül 2014 Cuma