­ LALAPAŞA DOLMENİ | Kültür Portalı

LALAPAŞA DOLMENİ - Edirne

Envanter No LP-A-D 1
Mah. Köy - Mevkii Arpalık Mevkii
Adres Arpalık Mevkii
Kültür Dönemi Tunç
Vakfiye -
Genel Tanım Lalapaşa'nın merkezinde yer alan dolmen, iyi korunmuş durumdadır.Dromoslu olrak yapılan dolmenin etrafında çelik tellerden yapılmış bir koruma bandı yer almaktadır.
Koruma Durumu 0
Taşıyıcı Yapı 0
Üst Yapı 0
Dış Yapı 0
Rutubet 0
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Dolmen kelimesi Keltçe olup, "Tolmen"- "Taş Masa" anlamına gelmektedir. Genel düşünce, Trakya dolmenlerinin Son Tunç Çağı bitimiyle İlk Demir Çağı başlarına tarihlendiği, ancak bunlardan bazılarının kullanımının MÖ 8-7. yy. kadar sürdüğü şeklindedir. Yörede "Kapaklıkaya" olarak tanınan dolmenler, anıtsal mezar yapılarıdır. Mezar üç bölümden oluşmaktadır. Kuzey-güney yönünde en arkada hücre şeklinde ana oda, bundan biraz daha küçük bir ön oda ile geçit ya da giriş kısmı bulunur. Her üç bölüm yapı olarak birbirine benzer. Boyutları 2-3 m. kadar olan tonlarca ağırlıktaki iri taş blokların, bağlayıcı harç kullanılmadan üst üste bindirilmesiyle yapılmıştır. Bunlar odanın dört yanına dik olarak yerleştirildikten sonra üzerlerine yine taş bloğun kapak gibi oturtulması ile yapılmış, hücre şeklinde odalardan oluşmuştur. Plan özellikleri bakımından Trakya dolmenleri tek odalı ve iki odalı olmak üzere iki ana gruba ayrılır. Her iki grubun da önünde dromos şeklinde bir giriş bölümü bulunmaktadır. Dolmenler yöresel taşlardan yapılmış olup, üzerleri genellikle bir tümülüsle örtülmektedir. Dolmenleri örten Tümülüsler zamanımıza dek kendilerini koruyamamıştır. Dolmenler daha büyük boyutta olanları ve iki odalı kompleks şeklinde inşa edilenleri, mezar sahibinin sosyal konumunu yansıtmaktadır.
Tescil Kararı E.K.T.V.K. Kurulu'nun 04.04.1991 tarih ve 855 nolu kararı.