­ LALA ŞAHİN PAŞA (HİSAR) MEDRESESİ | Kültür Portalı

Lala Şahin Paşa (Hisar) Medresesi - Bursa

Mah. Köy - Mevkii Osmangazi Mahallesi
Adres Osmangazi Mahallesi Ortapazar Caddesi Osmangazi/Bursa
Parsel E8/Y22
Yaptıran Lala Şahin Paşa
Vakfiye -
Genel Tanım Kale içinde Ortapazar Caddesi üzerinde bulunan medrese, Orhan Gazi ve Murad Hüdavendigar’ın kumandanı Rumeli Beylerbeyi Lala Şahin Paşa tarafından 1339 tarihinde savaş ganimetleriyle yaptırılmıştır.
Yapılan Onarımlar 1515,1787,1818,1844,1968,2010
Ayrıntılı Tanımı Kale içinde Ortapazar Caddesi üzerinde bulunan medrese, Orhan Gazi ve Murad Hüdavendigar’ın kumandanı Rumeli Beylerbeyi Lala Şahin Paşa tarafından 1339 tarihinde savaş ganimetleriyle yaptırılmıştır. Kefeki taş ve tuğla malzemenin bir arada kullanıldığı medrese; kuzey-güney doğrultusunda, tonoz örtülü bir eyvan ile bunun önünde kubbe ile örtülü kare mekanın iki yanında simetrik olarak düzenlenmiş sekiz adet tonoz örtülü hücreden oluşan bir kompozisyona sahiptir. Plan itibarıyla basitleştirilmiş Selçuklu Medresesi biçimindedir. Mermer söveli girişten kubbe ile örtülü mahal kısmına geçilir. Bunu zeminden takriben 0,60 metre daha yüksek, üzeri tonoz örtülü bir bölüm takip eder. Tonoz ile kubbe arasını ayıran kemer Bizans yapısından alınan antik sütun başlıklı iki mermer sütuna oturmaktadır. Eyvan üzengisinde lotus yapraklı ve takozlu silme yer almaktadır. Lala Şahin Paşa (Hisar) Medresesi 21 Şubat 2012 tarihinden itibaren Çocuk Kütüphanesi olarak kullanılmaktadır.
Orjinal Kullanım Medrese
Bugünkü Kullanımı Kütüphane
Önerilen Kullanım Kütüphane

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 4183    Eklenme Tarihi : 04 Nisan 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 25 Ağustos 2014 Pazartesi