­ İL JANDARMA ALAY KOMUTANLIĞI BİNASI | Kültür Portalı

İl Jandarma Alay Komutanlığı Binası - Sinop

Mah. Köy - Mevkii Meydankapı Mahallesi
Adres Atatürk Caddesi-Merkez/SİNOP
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Jandarma Genel Komutanlığı
Yaptıran Binbaşı Nurettin Bey
Vakfiye
Genel Tanım Kuzey-güney konumlu, dikdörtgen planlı olan yapının dış duvarları tamamen kesme taştan yapılmış, pencere üstlerinde kabartma şeklinde kare taşlarla bir friz oluşturulmuştur.
Yapılan Onarımlar 1940 yılında Binbaşı Nuri Bey tarafından onarım yapılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Kuzey-güney konumlu, dikdörtgen planlı olan yapının dış duvarları tamamen kesme taştan yapılmış, pencere üstlerinde kabartma şeklinde kare taşlarla bir friz oluşturulmuştur.Binaya giriş doğu ve güneydeki kapılarla sağlanmış olup doğudaki üst kata ait olan kapıya sağdan ve soldan 14’er adet taş basamaklı merdivenle çıkılır.Yapının ara bölme duvarları bağdadi tekniği ile yapılmış üzeri harçla sıvanmıştır. 1922–1923 yılları arasında Jandarma Binbaşı Nurettin AKBAL tarafından devlet bütçesinden para almaksızın şahsi teşebbüs ve mahalli halkın yardımıyla yapılan bina, 1986 yılına kadar İl Jandarma Alay Komutanlığı binası olarak kullanılmıştır. Günümüzde İl Jandarma Komutanlığı’nın misafirhanesi ve gazinosu olarak hizmet vermektedir.
Bugünkü Kullanımı Askeri Alan
Önerilen Kullanım Kullanılmıyor
Tescil Kararı Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıkları Yüksek Kurulu-23.10.1987/3771
Revizyon Samsun Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu-07.05.2004/949

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 5409    Eklenme Tarihi : 03 Şubat 2013 Pazar    Güncellenme Tarihi : 03 Eylül 2014 Çarşamba