­ KUŞLAR YURDU KALESİ | Kültür Portalı

KUŞLAR YURDU KALESİ - Sivas

Harita No --
Mah. Köy - Mevkii Kayabaşı Köyü Kuşlar Yurdu Mevkii
Adres Kayabaşı Köyü Kuşlar Yurdu Mevkii-Zara
Pafta H39-c-11a
Vakfiye
Genel Tanım Zara ilçesi, Şerefiye Bucak merkezine bağlı Kayabaşı Köyü sınırları içerisinde Kuşlar Yurdu mevkiinde yer almaktadır. Şerefiye-Kayabaşı Köy yolunun batısında kalan kaleye, köy yolundan sonra tarlalar ve arazi içerisinden yürüyerek ulaşılmaktadır. Kale, batısında ve kuzeyinde Yeşilırmak nehri, doğusunda kuru dere yatağı ile çevrilidir. Güney kısım doğal arazi uzantıları şeklinde devam etmektedir. Irmak ve kuru dere yatağı ile çevrili kesimler oldukça yüksek ve diktir. Bu yönlerden kale üzerine çıkış yoktur. Bu nedenle kale oldukça korunaklıdır. Arazi ile bağlantılı güney yönde ise 5 m genişliğinde, iki kenar arasını tamamen kapsayacak şekilde 16 m uzunluğunda ve 2 m derinliğinde bir hendek açılarak geçiş engellenmeye çalışılmıştır. Bu hendekten kale üzerine geçildiğinde iç kısmı moloz taş ve harçla doldurulmuş, dış kısmında ise daha büyük ölçekli ve düzgün çay taşları kullanılarak inşa edilen bir kule görülmektedir. Tabanı 4 adım genişliğinde, yukarı doğru daralarak devam eden taş örgülü kulenin yüksekliği 6,5 m olarak ölçülmüştür. Dıştaki taşlarının bir kısmı dökülmüş olan kulenin iç veya dış kısmında yukarı çıkışı sağlayacak merdiven veya boşluk görülmektedir. Kale yüzeyinde Roma dönemi seramik parçalarına rastlanmıştır.
Yapılan Onarımlar --
Ayrıntılı Tanımı Zara ilçesi, Şerefiye Bucak merkezine bağlı Kayabaşı Köyü sınırları içerisinde Kuşlar Yurdu mevkiinde yer almaktadır. Şerefiye-Kayabaşı Köy yolunun batısında kalan kaleye, köy yolundan sonra tarlalar ve arazi içerisinden yürüyerek ulaşılmaktadır. Kale, batısında ve kuzeyinde Yeşilırmak nehri, doğusunda kuru dere yatağı ile çevrilidir. Güney kısım doğal arazi uzantıları şeklinde devam etmektedir. Irmak ve kuru dere yatağı ile çevrili kesimler oldukça yüksek ve diktir. Bu yönlerden kale üzerine çıkış yoktur. Bu nedenle kale oldukça korunaklıdır. Arazi ile bağlantılı güney yönde ise 5 m genişliğinde, iki kenar arasını tamamen kapsayacak şekilde 16 m uzunluğunda ve 2 m derinliğinde bir hendek açılarak geçiş engellenmeye çalışılmıştır. Bu hendekten kale üzerine geçildiğinde iç kısmı moloz taş ve harçla doldurulmuş, dış kısmında ise daha büyük ölçekli ve düzgün çay taşları kullanılarak inşa edilen bir kule görülmektedir. Tabanı 4 adım genişliğinde, yukarı doğru daralarak devam eden taş örgülü kulenin yüksekliği 6,5 m olarak ölçülmüştür. Dıştaki taşlarının bir kısmı dökülmüş olan kulenin iç veya dış kısmında yukarı çıkışı sağlayacak merdiven veya boşluk görülmektedir. Kale yüzeyinde Roma dönemi seramik parçalarına rastlanmıştır.