­ KURU ÇEŞME | Kültür Portalı

KURU ÇEŞME - Bitlis

Adı KURU ÇEŞME
Mah. Köy - Mevkii Merkez-Müştakbaba Mah.
Adres -
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Bitlis Belediyesi Tüzel Kişilik
Vakfiye -
Genel Tanım çeşme Bitlis merkez muştakbaba mahallesinde bulunur. Kitabesi olmayan çeşmenin kimin tarafından ne zaman yapıldığı bilinmemekle beraber mimari özelliklerine göre 19.yy.'da yapıldığı düşünülmektedir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı yanındaki evin duvarına bitişik olan çeşme dikey dikdörtgen bir forma sahiptir. Kesme taştan inşa edilen çeşmenin beton kaplamaları dışındaki diğer bölümleri sağlamdır. İç içe sivri kemerli olarak inşa edilmiş çeşme,3.80m. Yükseklikte 2.85m.genişliğinde ve 1.95 m. derinliğindedir. nişi örten dış yuvarlak kemer yanlardaki yığma ayakların iç cephesindeki aşağıya doğru meyilli geniş düz silme üzerine oturmaktadır. Çeşme sokak kodundan 0.75m. yüksektedir.
Orjinal Kullanım Çeşme
Önerilen Kullanım Çeşme