­ KURTBASAN ÇEŞMESİ | Kültür Portalı

Kurtbasan Çeşmesi - Bursa

Adı Kurtbasan Çeşmesi
Harita No 27PIId
Mah. Köy - Mevkii Emirsultan Mahallesi
Adres Emirsultan Mahallesi Doyuran Caddesi Yıldırım/Bursa
Vakfiye Var
Genel Tanım Emirsultan Cami'ne merdivenli batı girişinin sağ tarafındadır. Çeşmenin yalak, dışa bombeli olup ortasında madalyon görünümünde bir motif işlenmiştir.
Yapılan Onarımlar 1984
Ayrıntılı Tanımı Emirsultan Cami'ne merdivenli batı girişinin sağ tarafındadır. Çeşmenin yalak, dışa bombeli olup ortasında madalyon görünümünde bir motif işlenmiştir. Ayna mermerin ortasında bakırla kaplı geniş bir lüle bulunmaktadır. Lülenin üstü perde görünümündedir ve tam ortasına bir yıldız konmuştur. Bu motifin her iki tarafına madalyon şekilli köşe süsü konup, bütün bu görünümü çerçeve içine alınmıştır. Her iki yanda asma dalları ile işlenmiş iki sütunla çeşmenin görünümü sınırlanmıştır. Kitabe yukarıda tarif edilen mermerlerin ortasında üç satırdan meydana gelmiş, bunun da üstünde ortada “Maaşallah” ibaresi bulunmaktadır.
Orjinal Kullanım Çeşme
Bugünkü Kullanımı Çeşme
Önerilen Kullanım Çeşme
Yayın Dizini GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE BURSA ÇEŞMELERİ/ ARİF SELÇUK ÖZER

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1919    Eklenme Tarihi : 18 Mart 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 28 Ağustos 2014 Perşembe