­ KURŞUNLUOĞLU EVİ (YANDI) | Kültür Portalı

Kurşunluoğlu Evi (Yandı) - Denizli

Mah. Köy - Mevkii Değirmenönü Mahallesi
Adres Değirmeönü Mahallesi Merkezefendi İlçesi DENİZLİ
Pafta 18K-2
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Maliki
Vakfiye
Genel Tanım Ev zemin ve üst kat olmak üzere iki kattan oluşmaktadır. Plan itibari ile kapıları alt katta taşlık bölümüne, üst katta ise hayat bölümüne açılan odalardan oluşmaktadır. Bahçeden iki basamaklı bir merdiven ile açılan taşlık bölümünün ön tarafında, geniş yaylı dekoratif Bursa kemerini taşıyan sekizgen kaideli dört adet ahşap silindirik sütun bulunmaktadır.
Yapılan Onarımlar Yangın geçirerek yok olmuştur.
Ayrıntılı Tanımı Üst kattaki hayat bölümünde de tekrarlanan cephe düzeninde sütunların arası ahşap tırabzanla kapatılmıştır. Üst katta bulunan odaların cephelerinde kaz göğsü şeklinde yapmış oldukları çıkmalar, konutun cephelerine ayrı bir hareketlilik vermiştir. Ahşap- Kâgir tekniği ile yapılan evin alaturka kiremit ile kaplı olan çatısı geçme çatı şeklindedir. Her odasında yüklük ve dolaplarıyla oldukça sıcak bir atmosferin yaratıldığı ahşap işçiliği dikkati çekmektedir. Özellikle hayat bölümündeki tekne şeklindeki tavan göbeği ile dolap kapakları ve kapılarında bulunan bitkisel ve kare kasetler içine alınmış rozet motifleri usta bir ahşap işçiliğinin örnekleridir.
Tescil Kararı İzmir II Numaralı KTVKK'nun 27.01.1984 gün ve 131 sayılı kararı
Revizyon
Görüntülenme Sayısı : 1079    Eklenme Tarihi : 20 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 08 Ağustos 2014 Cuma