­ KURŞUNLU HAN | Kültür Portalı

KURŞUNLU HAN - Manisa

Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş VAKIFLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Yaptıran HÜSNÜŞAH SULTAN
Yapım Tarihi H. 894 - M. 1488
Genel Tanım Borsa Caddesi üzerinde yer alan Kurşunlu Han, kare planlı olup iki katlı bir handır.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar 19. yüzyılda Ampir uslup tarzında tamirat.1966 yılında Vakıflar Genel müdürlüğünce detaylı onarım yapılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı II. Beyazıt'ın karısı Hüsnüşah (Hüsniyeşaz) Sultan tarafından H.894 - M. 1488 yılında inşa ettirilen Kurşunlu Han, Hatuniye Cami ile birlikte (cami, han, mektep, medrese) külliye olarak yapılmıştır. Kitabesi bulunmayan yapının Fatih devrinde çıkarılan 903 tarihli Osmanlıca vakfiyesinden (Vakıflar Genel Müdürlüğü 2132 nolu defter 310. sahife 58. sıra) 36 alt, 38 üst odaya, havuza, ahıra ve hana bitişik 21 dükkana sahip olduğunu öğreniyoruz. Kurşunlu Han iki katlı açık avlulu, kareye yakın dikdörtgen planlı olarak inşa edilmiştir. Yapının örtü sistemi orijinalde kurşun olup, sonra kiremit çatı ile kapatılmış ancak son onarımda kurşuna daha çok benzeyen galvanizli saç kullanılmıştır. Kubbeler saç kaplamadır. Ana giriş portalı batı cephede yer alır. Kuzey de yer alan ikinci giriş ise sonradan kapatılmış. Doğuya olan açıklığın ise vakfiyesinde bildirilen ahır gurubuna bağlantılı olduğu düşünülür. Avlunun ortasında havuz yer alır. Zemin kat odaları yuvarlak kemerli revaka açılır. İkinci kata ana girişin solunda yer alan merdivenlerle çıkılır. İkinci katın odaları revaklı galeriye açılır. Alt kat odaları depo üst kat odaları ise ikamet için kullanılmaktadır. Yapının kuzey ve batı cephesinin ön tarafına dükkanlar ilave edilmiştir. Özellikle batı cepheye ilave dükkanların tümünde Ampir üslubun özellikleri görülür. Yapının ana portalının önüne geç devir ilavesi yapılmış ve portal uzatılmıştır. Batı cephede kırmızı ve beyaz taş ile süsleme yapılmıştır.
Tescil Kararı GEAYK 03.03.1967 ; İzmir 1 Nolu KTVKK 02.06.1988/348
Yayın Dizini Gökçen, 1950, 153/ Oğuz, 1974,109 – 127 / Riefsthal, 1941 / Emecen, 1989, 76 / Acun, 1999, 471