­ KURŞUNLU CAMİ ÇEŞMESİ | Kültür Portalı

Kurşunlu Cami Çeşmesi - Elazığ

Mah. Köy - Mevkii Harput Mahallesi
Adres Elazığ Merkez
Genel Tanım Kurşunlu Caminin bahçe duvarının kuzeyinde yer almaktadır. Sivri kemerlidir.
Yapılan Onarımlar Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından onarım görmüştür.
Ayrıntılı Tanımı Ahmet Kabaklı Bulvarı üzerinde, Kurşunlu Cami’nin karşısında bulunan Jandarma Karakolu’nun batı bahçe duvarına bitişik inşa edilmiştir. Halk arasında Halkevi Çeşmesi olarak da bilinmektedir. Dikdörtgen formlu olan çeşme eyvan tipindedir. 410x108 cm ölçülerindedir. Sivri kemerli olan yapının kemeri, 228 cm genişliğe, 110 cm yüksekliğe ve 125 cm derinliğe sahiptir. Kemerin iç kısmında yapının orijinal taşları mevcut olup dış cephesinde ise restorasyon çalış lamları sonrası kullanılan kaplama taşları bulunmaktadır. Ayna taşının üzerinin de restorasyon çalışmalarında kullanılan bu kesme taşları ile kapatıldığı anlaşılmaktadır. Ayna taşı üzerinde halihazırda aktif olan bir musluk, üst kısmında ise iki adet yonca kemerli niş yapılmıştır. Bir adet su yalağı ve bu yalağın her iki tarafına da oturmak için küçük ebatlarda yapılmış birer adet dikdörtgen formlu oturma sekisi mevcuttur. Yapının üst örtüsü ise düz damlı olup kesme taşlar ile örülmüştür. Ayrıca günümüzde çeşmeye Şehit Jandarma Teğmen Nadir Ozan ismi de verilmiştir.
Orjinal Kullanım Çeşme
Bugünkü Kullanımı Çeşme
Önerilen Kullanım Çeşme
Tescil Kararı Karar Tarihi ve No: 09.04.1982 / A-3562 2.Tecsil : 30.05.1985 / 1089

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1232    Eklenme Tarihi : 26 Şubat 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 23 Ocak 2024 Salı