­ KÜP ÇEŞME | Kültür Portalı

KÜP ÇEŞME - Afyonkarahisar

Mah. Köy - Mevkii Kahil Mahallesi
Adres Kahil Mahallesi MERKEZ/AFYONKARAHİSAR
Yaptıran Bakkal Hacı Musa
Yapım Tarihi H.960 - M.1553
Vakfiye Var
Genel Tanım Kahil mahallesinde, küp çeşme sokak ile Kahil Çeşme sokağın kesiştiği köşede yer almıştır. Kesme tüf (Ayazin) taşından yapılmıştır. İşlerliğini yitirmiştir.
Yapılan Onarımlar Onarımı gerekmektedir.
Ayrıntılı Tanımı Düz damlı olduğu üzerindeki ahşap gergilerden anlaşılan Çeşmenin dam altında düz silme bir saçak yer almıştır. Cephesi güneye bakmaktadır. Cephede ana yüzden 5 cm. yüksekliktedir. İkinci bir kısım vardır. Bu kısmın ortasında yuvarlak kemerli derinliği az bir niş bulunmaktadır. Kemer altında su mermerine yazılmış üç satırlık, grift sülüs tarzında, Arapça, 0.34 x 0.53 cm lik yazıt yer almıştır. Yazıtta; Bismillahirrahmanirrahim Haza mabed-i pak-i devran-i Es sultan-el azim Süleyman bin Selim han halledallahu mülkehu Sahibu Hacı Musa bin Veli el bakkal Fi sittin tis amie Bu döner temiz tapınak Selim han oğlu büyük sultan Süleyman-Allah onun mülkünü devamlı kılsın-bunun sahibi Veli oğlu bakkal Hacı Musadır 960 (H) yazılmıştır. Yazıttaki anlatımda yazıtın başka bir esere ait olduğu çıkmaktadır. Niş içinde yazıtın altında daha büyük bir mermer plaka dikkati çekmektedir. Çeşmenin cephesi ve yan yüzlerinin bir kısmı kesme taştan yapılmıştır. Yan yüzlerinin geri kalan kısmı sıvalı moloz taş örgüdür. Doğu yan yüzünde kesme taş söveli, saç kaplı ahşap bir depo kapağı vardır. Depo kapağının hemen altında fazla suyun aktığı taş oluk yer almıştır. Deponun bir kısmı evin içinde kalmaktadır. İçinin sıvaları dökülmüştür. Arkasındaki evin ikinci kat köşesi çeşme üstüne taşmıştır. Bu gün kullanılmayan çeşmenin musluğu sökülmüştür. Kurnası yoktur. Yol seviyesinin yükselmiş olduğu musluğun oyuğunun yere çok yakın olmasından anlaşılmaktadır.
Orjinal Kullanım Çeşme
Bugünkü Kullanımı Çeşme
Önerilen Kullanım Çeşme
Tescil Kararı EKTVKK 268 31.03.2005-GEEAYK A-1522 09.02.1979
Ekler Rapor,Fotoğraf,Harita,Kroki,Kitabe
Revizyon -
Görüntülenme Sayısı : 1687    Eklenme Tarihi : 21 Mart 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 25 Mart 2013 Pazartesi