­ KUM KASRI HAMAMI | Kültür Portalı

KUM KASRI HAMAMI - Edirne

Adres Sarayiçi
Pafta 51L-IVb
Yaptıran II.Mehmet
Genel Tanım Tek katlı sağır duvarlı ve kubbeli bir yapıdır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Kum Kasrı Hamamı, Edirne Yeni Saray'ın ayakta kalan az sayıdaki yapısından biridir. D.S.İ. tarafından yapılan seddenin güneyinde Tunca Nehri'nin kuzeybatısında yer alan hamam, bitişiğindeki Kum Kasrı ile organik bir bağa sahiptir. Ancak, hamama kuzeybatıdan bitişik olan kasırdan günümüze sadece temel kalıntıları ulaşmıştır.Sarayın Kum Meydanı ve 2. Avlusu olarak bilinen meydanın kuzeydoğusunda bulunan Kum Kasrı Hamamı, II.Mehmet zamanında 15. yy ortalarında inşa edilmiştir. Yapıda inşa malzemesi olarak kaba yontu ve düzgün kesme taşın yanı sıra tuğla kullanılmıştır. Hamamın örtüsünde kubbe (soğukluk,ılıklık ve sıcaklıkta) ve tonozlar (külhan ve sıcaklık eyvanında) kullanılmıştır. İç duvar yüzeylerinin orjinalinde tamamen sıvalı olduğu anlaşılan yapının örtüsü dıştan sonradan yapılmış şaplı beton bir kaplamaya sahiptir. Hamamın 1960'lı yıllarda askeri amaçla kullanıldığı ve bu sırada , özellikle soğukluk mekanının iç duvar yüzeyleri ile zeminin çimento harç ile kaplandığı bilinmektedir. Yine bu kullanım sırasında, hamamın ılıklık ve sıcaklık bölümlerinde yaşam zemini (döşemesi) kaldırılarak, cehennemlik tabanına ulaşılmıştır. Yapının cehennemlik katının zemini tuğla döşelidir. Soğukluk, ılıklık,sıcaklık,külhan ve su deposundan meydana gelen hamam; bilinen hamam tipolojisi içerisinde herhangi bir gruba girmemekle birlikte; kare sıcaklıklı ve buna iki yandan açılan halvet şeklindeki düzeniyle S. Eyice'nin "C" grubu olarak adlandırıldığı gruba girmektedir. Hamama, kuzey cephe ortasındaki bir kapıyla girilmektedir. Bu kapı dışarıya değil de, bitişiğindeki Kum Kasrı ile hamamı birleştiren bir koridora açılmaktadır. Kaba yontu taşla örülerek kapatılan bu kapının yerine, yapının batı cephesinin kuzey ucunda düşey dikdörtgen formlu bir kapı açılmıştır.
Orjinal Kullanım Hamam
Önerilen Kullanım Hamam