­ KÜLTÜR MERKEZİ BİNASI | Kültür Portalı

Kültür Merkezi Binası - Kırıkkale

Adı Kültür Merkezi Binası
Mah. Köy - Mevkii Fabrikalar Mahallesi
Adres Fabrikalar Mah. Fevzi Çakmak Cad. Vali Konağı Yanı
Vakfiye
Genel Tanım Bodrum üzerine zemin + 2 katlı olarak yapılmış bir yapıdır. Giriş Cephesi: Türk mimari tarzından farklı olan bu cephede değişik ve yabancı mimari unsurlar göze çarpmaktadır. Zemin katta giriş kapısına iki basamaklı eşik ile geçilmektedir. Ortada geniş bir giriş kapısı ile iki yanında kapı boyutlarına yakın birer adet pencere bulunmaktadır. Kapı ve pencereler kalın ve belirgin söveler içine alınmıştır. Giriş kısmının üzerinde kademeli ve silmeli saçak ile onun da üzerinde devam eden silmeler bulunmaktadır. Kapı ve pencerelerin üzerinde cephe genişliğince devam eden kademeli silmeler, ortada yeniden ikinci bir taşma yaparak girişi vurgulamaktadır. Girişin üzerinde ortada cephenin üst yarısına kadar devam eden silmelerin sonlandığı kısımda yatay aydınlık pencereleri bulunmaktadır. Sağ Yan Cephe: Orta kısmı üç kat boyunca dışarı doğru çıkma yapmıştır. Çıkma üzerinde orta kat pencereleri tek tek söveli, diğer pencereler bütün halinde söve içine alınmıştır. Sol yan Cephe: Zemin kat düz, birinci ve ikinci katlarda orta çıkma olup, pencere sistemi bu cephede de sağ yan ile aynı şekilde devam etmektedir. Arka Cephe: Bahçeye bakmakta olup, çok sayıda pencere bulunmaktadır. Şu anda Kültür Merkezi ve Kültür Müdürlüğü Binası olarak kullanılan bu yapı zamanında Makine Kimya Enstitüsünün kurulması sırasında işçiler için sosyal tesis olarak tasarlanmış olup, misafirhane ve yatakhane olarak yapılmıştır. Bina içinde ortada üç kat boyunca sinema salonu yer almaktadır ve halen kullanılmaktadır. Alt katta sinema salonunun etrafında sergi salonları, kantin, soyunma odaları bulunmaktadır. Üst katlar ise yatakhane olarak yapılmış ve kullanılmıştır. Sonradan yapılan düzenleme ile misafirhane ve yatakhane kısmı şu anda Kültür Müdürlüğü bürosu olarak kullanılmaktadır.
Yapılan Onarımlar Yok
Ayrıntılı Tanımı Makine Kimya Enstitüsünün kuruluşu sırasında Alman mimarlar tarafından işçiler için sosyal tesis olarak tasarlanmış, zemin kat üzerine iki katlı olarak yapılmış bir yapıdır. Genel görüntüsü ve planı değişik olup, yabancı mimari anlayışı yansıtması açısından ilginçtir.
Yayın Dizini Davut OLUK
Revizyon AKTVKK