­ KÜLTÜR MERKEZİ | Kültür Portalı

Kültür Merkezi - Sinop

Mah. Köy - Mevkii Yenimahalle
Adres Okulak Sokak No:4 Merkez/SİNOP
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Kültür ve Turizm Bakanlığı
Yaptıran Georgias 1. Çuvalcı
Vakfiye Var
Genel Tanım Dikdörtgen planlı, doğu batı konumlu, ön cepheden üç katlı, arka cepheden iki katlı kargir binadır. Katlar arasında kesme taş silmeler yer almaktadır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Yapı sonradan restore edilmiştir. 1899 yılında yapılmıştır. Rumlar tarafından ilkokul olarak yapılan ve Cumhuriyetin ilanına kadar da okul olarak kullanılan bina, Cumhuriyetin ilanından sonra yapılan mübadelede Rumların Sinop’tan ayrılması üzerine Ada Mektebi adı altında İlkokul olarak hizmete devam etmiştir. Rumlar tarafından Kız Mektebi, onların mübadelesinden sonra Erkek Yetiştirme Yurdu, daha sonra Kız Öğretmen ve daha sonra da Kız Yetiştirme Yurdu olarak kullanılan bina, 1984 yılında boşaltılmış, 1988 yılı Mayıs ayında Kültür ve Turizm Bakanlığı’na, Kültür Merkezi fonksiyonu verilmek üzere tahsis edilmiştir. 1990–1993 yılları arasında Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca dış özelliği aynen korunarak restore edilmiştir. Kültür Müdürlüğü, Kültür Merkezi Müdürlüğü ve D.G.S galerisi olarak hizmet vermektedir.
Orjinal Kullanım Okul
Bugünkü Kullanımı Kültür Merkezi
Önerilen Kullanım Kültür Merkezi
Tescil Kararı Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıkları Yüksek Kurulu-23.10.1987/3771
Revizyon Samsun Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu-07.05.2004/949

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2938    Eklenme Tarihi : 05 Şubat 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 25 Ağustos 2014 Pazartesi