­ KÜÇÜKDÖLLÜK ŞEHİTLİĞİ | Kültür Portalı

KÜÇÜKDÖLLÜK ŞEHİTLİĞİ - Edirne

Envanter No EDR A1
Mah. Köy - Mevkii Küçükdöllük Köyü
Adres Küçükdöllük Köyü EDİRNE
Yaptıran Edirne Şehitlikleri ve Mezarlıkları Koruma Derneği
Vakfiye -
Genel Tanım Küçükdöllük Köyü’nde Edirne-Lalapaşa yolunun sol tarafında köy camisi bitişiğinde bir kuyunun üzerinde, 1965 yılında Edirne Şehitlikleri ve Mezarlıkları Koruma Derneği tarafından yaptırılan görkemli bir şehitlik anıtıdır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Anıt piramidal biçimde olup üzerinde top güllesini sembolize eden üç mermer küre ve bunların üzerinde de daha büyükçe dördüncü bir mermer küre yer almaktadır. Anıt kesme taştan yapılmıştır. Balkan Savaşı’nda 22 Mart 1912’de Kayapa-Küçükdöllük yöresinde Bulgarlara çıkış saldırısında bulunan II.Tümenin yaralanan erleri köy camisinde kurulan ilk müdahale yerinde tedavi edilmiştir. Kayapa’da Bulgarlar tarafından pusuya düşürülen Bursa Çekirge Taburu, köy camisindeki yaralıları alamadan Edirne yönüne çekilmek zorunda kalmıştır. Küçükdöllük’ü alan Bulgarlar tarafından şehit edilen bu yaralıların anısına yaptırılmıştır.
Orjinal Kullanım Anıt
Bugünkü Kullanımı Anıt
Önerilen Kullanım Anıt
Tescil Kararı E.K.T.V.K.K.'nin 20.01.1989 tarih ve 30 no.lu kararı.

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1453    Eklenme Tarihi : 27 Kasım 2018 Salı    Güncellenme Tarihi : 27 Kasım 2018 Salı