­ KÜÇÜK YENİCE CAMİİ | Kültür Portalı

Küçük Yenice Camii - Bilecik

Mah. Köy - Mevkii Küçük Yenice Köyü
Adres Gölpazarı/BİLECİK
Genel Tanım Bilecik İli Gölpazarı İlçesi Küçük Yenice Köyünde bulunan köy camisidir.
Yapılan Onarımlar ?
Ayrıntılı Tanımı Camii kare planlı olarak inşa edilmiştir. Yapı temel kısmı moloz taş, aralarda ahşap hatıl bulunan beden duvarları ise kerpiç malzemeden yığma olarak yapılmıştır. Beden duvarları günümüzde beton sıva ile sıvanmıştır. Üst örtü kırma çatılı ve alaturka kiremit ile örtülüdür. Yapıda iki katlı pencere sistemi kullanılmış, üst kısımdaki yuvarlak kemerli pencerelerde PVC doğrama kullanılmıştır. Alt kısımdaki pencereler dikdörtgen formlu olarak yapılmış ve ahşap doğrama kullanılmıştır. Yapının giriş kısmı kuzey cephededir, ön cephede ahşap direklerle taşman son cemaat yeri, ortada zemin kotunda yanlarda ise zeminden 100 cm yükseltilmiştir. Camiye 105 cm ölçülerinde olan çift kanatlı ahşap bir kapıdan girilmektedir, iç mekanda girişin hemen üstünde ahşap direkler üstünde yükseltilmiş kadınlar mahfili yer almaktadır. Kadınlara mahfiline girişin solunda bulunan ahşap dokuz basamaklı ahşap merdivenle çıkılmaktadır. Balkon şeklindeki kadınlar mahfilinin ön kısmı ahşap korkulukludur. Girişin sağ ve solunda niş şeklinde iki adet ahşap kapaklı gömme dolap yer almaktadır. KONTROL EDEN: Minare; ayrı olarak caminin kuzey batı yönünde, son cemaat yerine 150 cm mesafede bulunmakta olup; 200x200 cm ölçülerinde olan kaide kısmı 25 cm yüksekliğinde 25 cm genişliğinde su basmağı üzerine oturtulmuştur. Kaide kısmına Sakarya Nehri üzerinde bulunan Roma Dönemine tarihlenen köprü kalıntısından sökülerek getirilen devşirme malzemeden kullanılmıştır. Kaide kısmından silindirik tuğla gövdeye yedi sekizlerle gövdeye geçiş sağlanmıştır. Gövde kısmı alttan ve üstten birer bilezik ile sınırlandırılmıştır. Gövde ile şerefe arasında iki adet bilezik yer almaktadır. Tuğladan örülmüş silindirik petekten sonra turkuaz renkli cam külahla sonlandırılmıştır. Minareye 92 cm ölçülerinde PVC den yapılmış bir kapıdan giriş sağlanmıştır. Minare önünde devşirme malzemeden (Hıristiyan mimarisi) tek basamak bulunmaktadır. Ayrıca minare yenilenmiş, bu onarımda merdiven basamakları betondan yapılmıştır