­ KÜÇÜK KOZLUCA KİLİSESİ | Kültür Portalı

KÜÇÜK KOZLUCA KİLİSESİ - Kars

Adı KÜÇÜK KOZLUCA KİLİSESİ
Mah. Köy - Mevkii KÜÇÜK KOZLUCA
Adres KARS/MERKEZ
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş HAZİNE
Vakfiye
Genel Tanım Türkiye Ermenistan sınırına yakın bir yerde Kozluca Kilisesinin hemen yanında dikdörtgen kesme Tüf taşından inşa edilen Küçük Kozluca Kilisesinin dış cephe duvarları köylüler tarafından zaman zaman onarıldığı için ayakta kalmıştır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Türkiye Ermenistan sınırına yakın bir yerde Kozluca Kilisesinin hemen yanında dikdörtgen kesme Tüf taşından inşa edilen Küçük Kozluca Kilisesinin dış cephe duvarları köylüler tarafından zaman zaman onarıldığı için ayakta kalmıştır.Kiliseye asıl giriş kapısı güney cephede olup, sonradan bu kapı iptal edilmiştir.İç mekanda ortada büyük bir kubbe üzerinde 4 adet yarım dikdörtgen pencere mevcut olup, 5 adet yalancı sütun basit kemer tonozla birbirine bağlanmıştır.Sütun aralarında ise yarım oval şekilde iç mekanı aydınlatan delikler mevcuttur.Çatı kısmı sivri bir uçla sona ermektedir.Kubbenin dış cephesi oniki adet sütunla çevrelenmiş olup, kilise duvarlarında bölgedeki diğer kilise duvarlarında çokça görülen kitabeler mevcuttur.Anı Örenyeri ile çağdaş olan Küçük Kozluca Kilisesi 9.yüzyıl sonlarında inşa edilerek günümüze kadar ayakta kalabilmiş kiliselerden birisidir.