­ KÜÇÜK HAMAM | Kültür Portalı

KÜÇÜK HAMAM - Bitlis

Adres Harabeşehir Mahallesi – Hamam Önü Mevkii
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Maliye Hazinesi
Yapım Tarihi XIV. YY
Kültür Dönemi Beylikler
Vakfiye -
Genel Tanım Emir Bayındır Kümbetinin batısında, Harabeşehir'e giden yolun hemen solunda yer almaktadır. XIV. Yüzyıla tarihlenen hamam, sekizgen planlı sıcaklık kısmı dışında üç hücre ve kare planlı düz damlı su haznesinden meydana gelmektedir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Ahlat Arkeolojik kazıları neticesinde ortaya çıkartılan yapının büyük bölümü toprağa gömülü durumdadır. Muhtemelen tek kubbeyle nihayetlendirilmiştir. Birbirlerine bir kapı ile bağlı olan sıcaklık ve soğukluk bölümleri bulunmaktadır. Sıcaklık kısmı sekizgen, ılıklık kısmı ise içten kare planlı olarak yapılmıştır. İçten kare planlı olan ılıklık bölümün yuvarlak kubbeye geçişi sağlayan kemerli nişler bulunmaktadır. Sekizgen planlı sıcaklık bölümü ise her kubbe örtüsüne geçişi sağlayan istiridye motifli nişler ve bu nişlerin üzerinde yine yan yana konulmuş üç tane niş bulunmaktadır. Sıcaklık kısmından üzeri kubbeyle örtülü olması gereken üç hücreye geçilir. Bu üç hücre de kubbeye geçiş elemanı pandantiftir. Bu üç hücrenin ve sıcaklık bölümünün gerisinde kare planlı bir hücre daha bulunur ki üzeri düz dam ile kapatılmıştır. Bu bölüm su haznesi olarak kullanılır.
Orjinal Kullanım Hamam
Önerilen Kullanım Hamam