­ KOZA FABRİKASI | Kültür Portalı

Koza Fabrikası - Bilecik

Adı Koza Fabrikası
Harita No yok
Mah. Köy - Mevkii Tepebaşı Mahallesi
Adres Merkez/BİLECİK
Vakfiye
Genel Tanım Bilecik İli, Merkez, Tepebaşı Mahallesi'nde ve tapunun 5 pafta, 77 ada, 1 parselinde kayıtlı bulunan taşınmazda Koza Fabrikası'na ait Fabrika Yapısı, Kurutmalık Yapısı, Depo ve Baca yer almaktadır
Yapılan Onarımlar yok
Ayrıntılı Tanımı BACA: Koza fabrikasına ait baca, tuğladan örülmüş 2.90 x2.90 metre genişliğinde, 2.90 metre yüksekliğinde kare planlı kaide üzerinde 12 metre yüksekliğinde silindink bir yapıda yükselmektedir. Bacanın tepesine çıkış için kasnaktan sonra belli mesafelerle demir tutacaklar yapılmış olup, orijinalliğini korumaktadır. FABRİKA BİNASI: Günümüzde bir alışveriş merkezî olarak kullanılmaktadır. Bıı nedenle zemini günümüz seramikle kaplanmıştır. Bitişik olarak inşa edilmiş olan tek katlı kısım ile iki katlı kısım arasında geçiş de bulunmamaktadır. Tek katlı kısım sarı renkte boyalı, iki katlı kısım ise pembe renkte boyalıdır. Tek katlı kısım PVC doğramalı ve alışap kepenklidir. Sonradan yapıldığı düşünülen iki katlı kısım ise, PVC doğramalı, kırma çatılı ve Marsilya tipi kiremitle örtülüdür. DEPO: Halihazırda marketin deposu olarak kullanılmaktadır. Bu kısım baca yapısının arkasında yer almaktadır. Pencere açıklıkları tuğla ile kapatılmış olup, kırma çatılı ve Marsilya tipi kiremitle örtülüdür. KURUTMALIK YAPISI: Kozaların kurutulması amacıyla kullanılan yapıya tek kanatlı ahşap giriş kapısı ile giriş sağlanmaktadır. İçeride çift kollu ahşap merdivenle üst katlara çıkış sağlanmakladır. Döşemeleri de ahşap olan üç katlı olan yapının iç kısmında kozaların kurutulması amacıyla kullanılmış olan alışap elemanlar yer almaktadır. Beşik çatılı olan yapının merdiven kısmının üzeri ise kırma çatı ile örtülmüştür. Merdiven evinin arkasında ise tek katlı eklenti yer almaktadır.

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1270    Eklenme Tarihi : 23 Şubat 2013 Cumartesi    Güncellenme Tarihi : 23 Şubat 2013 Cumartesi