­ KÖY KAHVESİ VE DÜKKAN | Kültür Portalı

Köy Kahvesi ve Dükkan - Bolu

Adı Köy Kahvesi ve Dükkan
Mah. Köy - Mevkii Aşağısoku Mahallesi
Adres Aşağısoku Mahallesi BOLU
Vakfiye
Genel Tanım Bolu İli, Merkez İlçe, Aşağı Soku Mahallesi, 7 pafta, 532 ve 533 parsellerde bulunmaktadır. Yol kenarına düz bir arsa üzerine ters (L) planında, 1950’li yılların başında büyük bölümü köy kahvesi ve odası ile küçük mekanı dükkan olarak inşa edilmiştir. Duvarları ahşap hatıllı ve araları tuğla örgülü olup, üzeri sıvalıdır. Tek katlı yapının yol kotundan biraz aşağıda kalmış küçük bir avlusu vardır. Yapı farklı boyutlardaki üç mekandan oluşmakta ve her mekanın ayrı ahşap giriş kapısı bulunmaktadır. Çatının geniş ahşap saçağı önde kare kesitli dört ahşap direkle taşınarak ön bölümde revak oluşturulmuştur. Yapının uzun kanadında bugün dükkan olarak kullanılan kare planlı mekan yer almıştır. Kısa kanattaki, köşede ahşap kapısı ve üst penceresi olan mekan, arka tarafa açılan ahşap doğramalı pencereli uzunlamasına dikdörtgen ve diğeri kare mekan küçük iki bölüme ayrılmıştır. Bu kanattaki iki mekan da bugün depo olarak kullanılmaktadır. Tavanları ve saçakları çıtalı düz ahşap olan yapının üst örtüsü alaturka kiremit ile örtülü ve kırma çatılıdır.
Ayrıntılı Tanımı -
Önerilen Kullanım
Tescil Kararı Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun 22.06.2007 tarih ve 584 (Karabük K.T.V.K.B.K.