­ KÖPRÜ-ANTİK YOL | Kültür Portalı

Köprü-Antik Yol - Bilecik

Adı Köprü-Antik Yol
Harita No yok
Mah. Köy - Mevkii Küçük Yenice Köyü
Adres Gölpazarı/BİLECİK
Vakfiye
Genel Tanım Bilecik İli, Gölpazarı İlçesi, Küçükyenice Köyü, Darca Boğaz Mevkii, Sakarya Nehri kenarında bulunan köprü kalıntısı
Yapılan Onarımlar yok
Ayrıntılı Tanımı Gölpazarı İlçesi, Küçükyenice Köyü, Darcaboğaz Mevkiinde, Köye yaklaşık 500 m. mesafede, Sakarya Nehrinin daraldığı noktada, tarım arazisinin bitiminde kurulmuş olan bir köprüdür. Günümüze köprünün ayak kısımları kalmıştır. Ayak kısmında 2.10 m’ye kadar kaliteli işçilikte kesme taş blokları izlenmektedir. Diğer kısımlarda moloz taş sıraları görülmektedir. Nehrin kenarından 5.30 m yüksekliğinde olan köprüde dolgu malzemesi olarak horasan harcı kullanılmıştır. Bir kısmı toprak altında olan köprünün ayağı 26.80 m uzunluğunda 6.80 m genişliğindedir. Bir kısmı tahrip olmuş olan köprü korkulukları 85 cm yüksekliğinde, 1 m genişliğindedir. Nehrin diğer tarafında yer alan diğer ayak kısmı aynı genişliğe ve yüksekliğe sahip olup ana kaya üzerine yaslandırılmıştır. Köprü ayağına bitişik devam eden 241m uzunluğunda, 8m genişliğinde, 4m yüksekiliğnde suyun akışı yönünde yol kalıntısı bulunmaktadır. Köprünün nehir üzerindeki bölümü günümüzde mevcut değildir. Bu köprü tahminen Geç Roma Döneminde yapılmış olup Bizans Döneminde de onarım ve kullanım görmüştür.
Orjinal Kullanım Köprü