­ KONUT | Kültür Portalı

Konut - Tokat

Kitabe yok
Vakfiye yok
Genel Tanım Konut
Yapılan Onarımlar Onarım görmüştür.
Ayrıntılı Tanımı Amasya Caddesi ile Vanlı Sokağın kesiştiği köşede yer alan ev, zemin+iki katlı köşe yapısıdır. Sağ yan cephesi ile arka cephesi bitişik nizamlı yapıya giriş, Vanlı Sokaktan sağlanmaktadır. Amasya Caddesine bakan cephede zemin kat, dükkanlara dönüştürülerek değişikliğe uğratılmıştır. Her iki kattada cepheler dikey silmelerle üç bölüme ayrılmıştır. Birinci katta görülen pencereler genişletilerek değiştirilmiştir. İkinci katta, tüm cephe boyunca uzanan tek çıkmalı cephe düzenlemesi yapılmıştır. Cephenin orta bölümünde, dışarıya bezemeli bir kemerle açılan gömme balkon bulunmaktadır. Balkonun iki yanında geniş dikdörtgen pencereler yer almaktadır. Vanlı Sokağa bakan sağ yan cephe zemin katta, çift kanatlı ahşap giriş kapısı; birinci katta geniş diködrtgen pencereler yer alır. İkinci kat, sağ köşeye yerleştirilmiş tek çıkmaya sahiptir. Çıkma ön yüzü sağ köşede dikdörtgen bir pencere, çıkmanın sol tarafındaki bölümde geniş dikdörtgen pencere bulunmaktadır. Alaturka kiremitle örtülü kırma çatılıdır. Geniş saçak altları ahşapla kaplanmıştır. Ahşap çatkı arası tuğla ile örülmüştür. Cepheler sıvanarak badanalanmıştır. Cephede kat ayrımı ile yatay ve dikey elemanlar ahşap silmelerle belirginleştirilmiştir.