­ KONUT | Kültür Portalı

Konut - Amasya

Mah. Köy - Mevkii Çay Mahallesi Gümüşhacıköy
Adres Yeni Merzifon Caddesi No: 92
Pafta 30.27.Ib
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Alpaslan Belediyesi
Vakfiye -
Genel Tanım Amasya Gümüşhacıköy ilçesi çay mahallesi yeni Merzifon Caddesi no: 92’de yer alan ev bodrum hariç iki katlıdır.
Yapılan Onarımlar Şu anda yapı ayakta değil yıkılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Bodrum moloz taş örtülü 1. alt ve 2. alt katlar ahşap çatkılar arası kerpiç dolgu olarak inşa edilmiştir. Kuzey cephede 2. alt kat 1. alt kat üzerine boydan boya çıkmalı olarak yapılmıştır. Çıkmalar kiriş başları ahşap silmelerle ve ahşap tavanla kapatılmıştır. Kat yüksekliklerindeki ahşap silmeler işlemelidir. Eve giriş kuzeydeki avluya açılan çift kanatlı ahşap kapıdan sağlanmıştır. Giriş kapısı üzerinde 2. kat cumbası yeralmaktadır. Cumbanın paraleli yine 2. katta ve güney cephede yer mevcuttur. Çatısı alaturka kiremit örtülü, çatı sundurmaları ahşap tavanlıdır. Binanın doğu batı ve güney cepheleri çamur sıvalı kuzey cephesi ise beyaz harç sıvalıdır. İç görünüm: Alt kat bir salon ve salona açılan bir mutfak ile iki odadan ibarettir. Mutfak üç pencere ile güneye açılır. Mutfakta ocak, ahşap dolap, raflar ve alçı işlemeli şerbetlik mevcuttur. Güneydeki odada alçı işlemeli şerbetlik ve yine ahşap dolaplar yer almaktadır. Bu odalardan ayrıca birbirlerine geçiş bulunmaktadır. Tavan ve taban döşemeleri ahşaptır. Bodruma geçiş salondaki gizli bir kapıdan sağlanmıştır. Üst kat dikdörtgen planda çok geniş bir salon ile salona açılan dört odadan meydana gelmiştir. Salonun güney ve kuzey cephelerinde birbirinin paraleli olan sedirli cumbalar bulunmaktadır. Odalardan birisinde alçı işlemeli bir ocak ve ocağın üzerinde alçıdan yapılmış yüksek kabartma bir kartal figürini yer almaktadır. Odalardan birisinde iki adet gömme dolap ve dolaplar arasındaki boşlukta alçı işlemeli şerbetlik ve çok güzel bir ağaç işçiliği gösteren

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1117    Eklenme Tarihi : 31 Ocak 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 21 Mart 2013 Perşembe