­ KONUT | Kültür Portalı

Konut - Tokat

Kitabe yok
Vakfiye yok
Genel Tanım Konut
Yapılan Onarımlar Onarım görmüştür.
Ayrıntılı Tanımı Amasya Caddesi ve Malatya Sokağına cephe veren bir köşe yapısıdır. Zemin+bir katlı yapının, Amasya Caddesi'ne bakan zemin katının sağ bölümü dükkana dönüştürülmüştür. Yapıya, cephenin ortasında yer alan, üzeri aydınlatma pencereli çift kanatlı ahşap kapıyla girilmektedir. Kapının sol bölümünde küçük kare pencere bulunmaktadır. Birinci kat, tüm cephe boyunca uzanan tek çıkmalıdır. Cephenin ortasında, profilli iki ahşap konsolla taşınan yarı gömmeli, üçgen alınlıklı balkon bulunmaktadır. Balkonun iki yanına, üçerli düzenlenmiş toplam altı dikdörtgen pencere yerleştirilmiştir. Malatya Sokağına bakan cephesinde, zemin katta dükkan camekanı ve sağ tarafta kare bir pencere bulunmaktadır. Birinci kat, boydan boya tek çıkmalıdır. Çıkmanın ön yüzünde ikişerli, dört pencere yer almaktadır. Alaturka kiremit kaplı kırma çatıyla örtülmüş, saçak altları ahşapla kapatılmıştır. Ahşap çatkı arası kerpiç dolgu tekniğinde inşa edilmiş, dış cephede serme sıva yapılmıştır. Cephede yatay ve dikey elemanlar ahşap silmelerle belirginleştirilmiştir.