­ KONUT | Kültür Portalı

Konut - Isparta

Adı Konut
Mah. Köy - Mevkii İğdecik Köyü
Adres 1308-2006 Sokak / Gönen
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Mülkiyet Sahibi
Vakfiye
Genel Tanım 19. Yüzyıl sivil mimari örneği olduğu tahmin edilen yapı; yarı bodrumlu, zemin üzeri bir katlıdır. Yaklaşık kare plana sahiptir. Zemin katı araları ahşap hatıllı iri moloz taş ile yapılmış olup, üst kat bağdadidir. Dört tarafı müstakildir. Güneybatı köşesinde yapıya eklenmiş tuvalet ve yine buna bitişik olarak halk arasında mutfak olduğu söylenen iki katlı kırma çatılı bir mekân bulunmaktadır. Üst katın planı zemin kat ile yaklaşık aynıdır. Dört yana eğimli kırma çatılıdır. Çatının üzeri Marsilya tipi kiremitlerle örtülüdür.
Üst Yapı C
Yapılan Onarımlar Bilinen bir onarımı bulunmamaktadır.
Ayrıntılı Tanımı Sokağa bakan kuzey yönde üçgen alınlıklı tek cumbası bulunmaktadır. Yapının her iki katı da “T” biçiminde sofalıdır. Kuzey yönden eve girişte iç sofalı, güney yönde ise dış sofalıdır. Konağın konumlandığı arazinin güneye doğru meyilli olması dolayısıyla; güney yönde üç katlı olarak görünmektedir. Güney yönde bodrum kat; ahşap sütunlarla desteklenmiş açık hanay biçimlidir. Saçakları sokağa bakan ön cephede içbükey, yanlarda ise düzdür. Burasının ahır ve depo gibi servis mekânları olarak kullanıldığı düşünülmektedir. İki sokağın kesiştiği köşede bulunan yapının girişi zemin kattadır. Girişi içeriye çekilmiş ve kotundan yüksektir. Karşılıklı konumlandırılmış çift kollu taş bir merdiven vasıtasıyla eve girilmektedir. Kapısı demir ve çift kanatlıdır. Binisi kabartma tekniğinde stilize bitkisel motiflidir. Binisinin üzerinde “el” biçimli kapı tokmağı bulunmaktadır. Pencerelerin tamamı dikdörtgen formludur. Hemen hemen bütün pencereler eşit ölçülerdedir. Güney yönde bodrum katı açık hanay, üst katlar ise kapalı hanay tabir edilen tiptedir. Zemin katta karşılıklı üçer odası- toplam altı odası- bulunmaktadır. Zemin katın kapalı hanaya bakan odalarında; dış duvarlarda birer ocak vardır. Ocakların her iki tarafı ahşap gömme dolaplıdır. Bu odaların kuzey duvarlarında alçı süslemeli şerbetlikler ve şerbetliklerin her iki yanında yine ahşap gömme dolaplar bulunmaktadır. Üst kata çıkan ahşap merdiven, kapalı hanay kısmının doğu ucunda yer almıştır. Zemin kattaki oda tavanları ahşap kaplamadır. Tavanlarda süsleme bulunmamaktadır. Evin üst kat duvarındaki sıvanın üzerine dikdörtgen çizgilerle mala kullanılarak derzler aralıkları çizilmiş ve yalancı duvar örgüsü elde edilmiştir. Tavanları “tekne tavan” olarak yapılmıştır. Yola bakan odaların tavan göbeklerinde kabartma alçı birer madalyon içerisinde; yüksek kabartmalı, yine alçı malzeme ile yapılmış içi dolu meyve tabağı betimlenmiş olup, madalyonların dört bir yanı Barok bitki demeti ile süslenmiştir. Meyvelerin her birisi değişik renklerde boyanmıştır.
Önerilen Kullanım
Tescil Kararı ANTALYA KÜL. VE TAB. VAR. KOR. KUR.NUN 01/06/2009 Gün ve 3162 Sayılı Kararıyla Tesciline.
Ekler Rapor, Fotoğraf, Harita