­ KONUT | Kültür Portalı

Konut - Isparta

Harita No 30 L IIa
Mah. Köy - Mevkii Görgü Orta Mahalle
Adres Namazgah Sokak No:13
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Isparta İl Özel İdaresi
Vakfiye
Genel Tanım Yalvaç merkez,Görgü Orta Mahalle,Namazgah sokakta, İl Tüzel Kişiliği adına tapuda 732 ada,8 parsel no ile tescilli Yalvaç’ın sivil mimarlık örneklerinden biri olan Hancı Eminoğlu Süleyman Evi,iki sokağın kesiştiği yerde kurulmuştur.Üç katlı olup,evin dıştan dışa ölçüleri 12 X 11,90 m. boyutlarındadır.İç sofalı bir plan tipine sahiptir.Üzeri kiremit kaplı kırma çatı ile örtülüdür.Gerek kullanılan malzeme gerekse plan açısından kısacası,her yönüyle klasik bir Türk evinin özelliklerini taşımaktadır.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar 2003-2006 tarihleri arasında Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca onarım ve restorasyonu tamamlanmıştır. Teşhir Tanzim çalışmaları devam etmektedir.
Ayrıntılı Tanımı Ev; taş temel üzerine kerpiç ve bağdadi olarak 14 x 19 metre ölçülerinde bir alana, iç sofalı plan tipinde, 3 katlı olarak yapılmıştır. Bahçelidir. Üzeri ahşap kısma çatı oluklu kiremit ile örtülü idi (Şimdi benzeri modern kiremit). Giriş katına ahır, samanlık ve kiler yapıldığından biraz basıktır.Onarım sonrası ise bu kata bekçi odası, mutfak, kalorifer odası; batı bölümünün altına ise tuvaletler yapılmıştır. Bu tuvaletlere giriş kuzeyden (arka bahçeden) dir. Ev dört cepheli bol pencerelidir. Alt kat pencerelerinde demir parmaklıklar vardır. Ana cephesi - giriş cephesi – güneye namazgah sokağına bakmaktadır. Ev bitişik nizam iki ayrı bölüm halinde, sanki iki aile oturacak şekilde yapılıp tek çatı ile örtülmüştür. Doğu bölümü batı bölümünün iki katı kadardır. Yani daha geniştir. Önde iki ayrı girişi, arkadan da iki ayrı bölümden iki ayrı, arka bahçeye, çıkışı vardır. Her iki bölümünde alt katlarından üst katlara çıkan merdiveninin olması sanıyorum bir bölümünün misafirler için olduğunu gösteriyor. Esas cephede (3.katta) iki, kuzey cephede bir,batı cephede bir ve doğu cephede de bir olmak üzere 5 Cumbası vardır. Ön cephedeki cumbalardan batı bölümdeki daha küçüktür. Arka cephedeki cumba ise üst iki katta birden devam eder. Bu evin nasıl orijinal kısmı 1. katıdır. Ortada geniş bir sofa ve buraya açılan odalar vardır. Odalarda ocak, yüklük ve dolap gibi Türk evleri odalarında bulunan temel unsurlar bulunur. Büyük doğu bölümün üst katı ise tamamlanmamış yarım bırakılmıştır. Batı bölümün üst katı ise işletilmiş tamamlanmıştır. 2005 yılı onarım sonrasında evin taşıyıcı elemanları sağlamlaştırılarak yarım kalmış – işletilmemiş doğu bölüm üst katı da tamamlanmıştır. Evde kullanılmış ahşap elemanların hemen hemen tümü söğüt ve kavak türündendir. Evin iç ve dışında,tavanlarda ve ahşap unsurlarda süsleme yoktur. Ama klasik Türk evindeki tüm unsurlar vardır. Cumbalar, dolaplar, yüklükler, ocaklar ve raflar gibi... Evin orijinalinde içi kıtık sıva üzeri kireç badana, dışında ise çamur sıvadır. Onarım ve restorasyon sonu hem içi hem de dışı kıtık sıva üzerine boyadır. Tarihlemesine gelince; evi yaptıran merhum Süleyman BAYAR 1888 de doğmuş 1951 yılında ölmüştür. İlk eşi de 1946 da ölmüştür. Çevrede yaptığımız araştırmalar ve kardeşinin oğlu 75 yaşındaki Muammer BAYAR’ın açıklamalarına göre evin 1910 – 1930 yılları arasında yapıldığını göstermektedir.
Önerilen Kullanım
Tescil Kararı ANTALYA KÜL. VE TAB. VAR. BÖL. KOR. KUR.NUN 07.08.2003 / 5987 Tarih ve No. Kar. Tescil Edilmiştir.
Ekler Rapor, Fotoğraf, Rölöve Projesi, Restorasyon Projesi, Harita, Kroki