­ KONUT | Kültür Portalı

Konut - Bilecik

Adı Konut
Harita No yok
Mah. Köy - Mevkii Kısa Sok. Pazaryeri-BİLECİK
Adres Kısa Sok. Pazaryeri-BİLECİK
Vakfiye
Genel Tanım Bilecik İli. Pazaryeri ilçesi. Kısa Sokak'ta ve tapunun 265 ada, 5 parselinde kayıtlı taşınmazda yer alan yapının zemin katı ticari amaçlı olarak kullanılmaktadır.
Yapılan Onarımlar yok
Ayrıntılı Tanımı Bilecik İli Pazaryeri İlçesi, Kısa Sokak'ta ve tapunun 265 ada, 5 parselinde kayıtlı taşınmazda yer alan yapı, zemin+1 katlı olup, ahşap karkas sistemde yapılmıştır. Yapının ahşap çatısı alaturka tipi kiremit kaplı olup saçak alınlıkları ve altı ahşap kaplıdır. Saçak alın tahtalarında yuvarlak oymalı süslemeler bulunmaktadır. Yapının yanlarda sokağa doğru ikişer adet ahşap payanda ile desteklenen iki çıkması yer almaktadır. Çıkma altı payandaları dalga formundadır. Payandaların alt hizasında cephede düşey siislemeli silmeler bulunmaktadır. Yapıya giriş zemin katta bulunan çift kanatlı ahşap bir kapı ile sağlanmaktadır. Yapının zemin katı açıklıkları değiştirilmiş olup günümüzde ticari amaçlı olarak kullanılmaktadır. Bu kapının solunda demir bir kapı yer almaktadır. Sağında ise yine demir bir kapı ile girilen dükkan bulunmaktadır. Soi taraftaki çıkmanın aitında dükkan yer almakta olup, dükkanın kapı ve pencere doğramaları kat boyunca devam etmektedir. Sağ taraftaki çıkmanın altında yapıya ikinci bir giriş kapısı yer almakta olup ahşap penceresi bulunmaktadır. Birinci kat çıkmaları ile çıkma yanlarında ve orta bölümde dikdörtgen formlu ahşap giyotin pencereler yer almaktadır. Bu pencereler orjinalliğini korumuştur. Pencere altları, çıkma kenarları ve çıkma altları ahşap silmelidir. Yapı sıvalı ve boyalı olup kullanılmaktadır.