­ KONUT (TİCARİ) | Kültür Portalı

Konut (Ticari) - Bilecik

Harita No yok
Mah. Köy - Mevkii Yüzbaşı Mah.Bursa Caddesi No:2 Pazaryeri /BİLECİK
Adres Yüzbaşı Mah.Bursa Caddesi No:2 Pazaryeri /BİLECİK
Pafta 30KICI
Vakfiye
Genel Tanım Yüzbaşı Mah. Bursa Caddesi'nde ve tapunun 30KICI pafta, 38 ada, 15 parselinde kayıtlı bulunan taşınmaz, konut amaçlı olarak kullanılmaktadır
Yapılan Onarımlar yok
Ayrıntılı Tanımı Yapı zemin+1 katlı olup, zemini subasman seviyesinde kargir, üst bölümü ahşap karkas, ahşap dikme ve destek elemanları arası kerpiç dolgu tekniği ile yapılmıştır. Yapı kurma çatılı ve üst örtü sistemi alaturka kiremit kaplıdır. Saçak altı ve saçak alınlığı ahşap malzemedendir. Saçak alınlığının altmda ikinci bir alınlık oluşturacak şekilde ahşap oymalı bir alınlık daha bulunmaktadır. Yapının çift kanatlı, ortasında üç göbeği bulunan ahşap kapısına üç adet basamak ile ulaşılmaktadır. Zemin katın sokağa bakan bir köşesi pahlanmış ve buraya çift kanatlı ahşap süslemesi olmayan sade bir kapı yerleştirilmiştir. Yapıda farklı oranlarda pencere tipleri kullanılmış olup, pencere altlan, kenarlar, çıkma altlan ahşap silmelidir. Üst katta zemin kat kapı boşluğu üzerinde korkulukları yakın zamanda değiştirilmiş olması muhtemel balkon bölümü bulunmaktadır. Söz konusu yapının arkasında u plan tipi oluşturacak şekilde etrafı duvarlarla çevrili, içinde müştemilat yapıları bulunan bahçesi yer almaktadır. Yapının dış cephesi beyaz renk badanalıdır. Pazaryeri Yunan işgali sırasında üç kez işgale uğramış ve yıkılmıştır. 5 Eylül 1922 tarihinde Yunanlılar Pazaryeriııi boşaltmışlar ve bu tarihten sonra bu küçük bucak merkezi yeniden yapılanmaya başlamıştır. İşgalden sonra ki bu yeni yapılanma sürecinde inşa edilmiş olması muhtemel söz konusu yapı Pazaryerinde yapıldığı dönemin özelliklerini mimarisi ve yapım teknolojisi bakımından yansıtan, şehrin ana yolu üzerinde bulunan en güzel sivil mimari örneklerinden bir tanesidir.