­ KONUT-SAATÇİ SOKAK NO:1 (NEBAHAT SEBZECİ'NİN KONUTU) | Kültür Portalı

KONUT-SAATÇİ SOKAK NO:1 (Nebahat SEBZECİ'nin Konutu) - Çankırı

Adı KONUT-SAATÇİ SOKAK NO:1 (Nebahat SEBZECİ'nin Konutu)
Mah. Köy - Mevkii Karatekin Mah. Saatçi Sok. No: 1 Merkez
Adres Karatekin Mah. Saatçi Sok. No: 1 Merkez/ÇANKIRI
Vakfiye -
Genel Tanım 313 m² alana sahip olan ve iki katlı olarak inşa edilen yapı kırma çatı üzeri alafranga kiremitle örtülüdür. Yapının kuzey ve batı cephesi birkaç yıl önce yapılan tamiratta sağır hale getirilmiştir. Kuzey cephesinde izlerden bir kapı açıklığı olduğu anlaşılmaktadır. Yapının güney cephesinde bir şahnişin (cumba), doğu cephesinde ise bir balkon bulunmaktadır. Odalarda, şahnişin, balkon ve koridorda birer adet dikdörtgen pencere yer almaktadır. Pencereler sabit bir de yan dönel çerçevelerden oluşturulmuştur. Konutun üst katı; “T” biçiminde bir koridor ve bu koridora açılan odalardan oluşmaktadır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı 313 m² alana sahip olan ve iki katlı olarak inşa edilen yapı kırma çatı üzeri alafranga kiremitle örtülüdür. Yapının kuzey ve batı cephesi birkaç yıl önce yapılan tamiratta sağır hale getirilmiştir. Kuzey cephesinde izlerden bir kapı açıklığı olduğu anlaşılmaktadır. Yapının güney cephesinde bir şahnişin (cumba), doğu cephesinde ise bir balkon bulunmaktadır. Odalarda, şahnişin, balkon ve koridorda birer adet dikdörtgen pencere yer almaktadır. Pencereler sabit bir de yan dönel çerçevelerden oluşturulmuştur. Konutun üst katı; “T” biçiminde bir koridor ve bu koridora açılan odalardan oluşmaktadır. Yapının doğusuna doğru uzanan koridorun uzun kolunda, karşılıklı birer oda bulunmaktadır. Kuzeyde yer alan oda kiler, güneydeki ise oturma odası olarak kullanılmıştır. Konutun ahşap balkonuna bu koridorun sonunda bulunan kapıdan ulaşılır. Yapının kuzey ve güneyine doğru uzanan koridorun kısa kolunda başoda ile önceden depo, günümüzde ise tuvalet olarak kullanılan birim bulunmaktadır. Bu koridorun güneyinde şahnişin, kuzeyinde ise alt kat ile bağlantıyı sağlayan ahşap merdiven ve korkuluklar bulunur. Ahşap tavanlı baş oda da tavan göbeği çok kollu yıldız biçiminde yapılmıştır. Ahşap tavanda çıtalar, baklava biçimi verecek şekilde çakılmış, köşelerinde de süslemeye yer verilmiştir. Baş odanın kuzeyinde alçıdan yapılmış ocak ve ocağın iki yanında ise sonradan yenilenmiş yüklük bulunmaktadır. Güneyinde dikdörtgen pencere bulunan baş odanın doğusunda ise misafirlere yemeklerin iletildiği küçük bir pencere yer alır. Alt katta benzer bir plana sahiptir. Alt katın merdiven boşluklarında odunluk olarak kullanılan küçük bir bölüm bulunmaktadır. Konutun yakın bir tarihte dış sıvaları kapı kanatları ve pencere söveleri yenilenmiştir.
Tescil Kararı 09.01.2009 - 3810

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1203    Eklenme Tarihi : 28 Şubat 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 02 Mart 2013 Cumartesi