­ KONUT-KILAVUZLAR KONAĞI | Kültür Portalı

Konut-Kılavuzlar Konağı - Amasya

Mah. Köy - Mevkii Hacıyahya Mahallesi Gümüşhacıköy
Adres Hacıyahya Mahallesi Gümüşhacıköy
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Özel Mülkiyet
Yapım Tarihi 1890 M. (1307 H.)
Vakfiye -
Genel Tanım İlimiz Gümüşhacıköy İlçesi Hacıyahya Mahallesi. Alıcıoğlu Sokak çıkmazında bulunmaktadır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Çıkmaz sokağın sonunda çift kanatlı bir kapı ile solda bulunan yazlık ocak ve müştemilat, bahçenin içerisinde güney kuzey yönünde dikdörtgen plan üzerine yerleştirilmiş, bodrum üzeri iki katlı, ahşap çatkı arası kerpiç dolgu olarak hımış tekniğiyle inşa edilmiş, ikinci kat cumbalıdır. Ayrıca konutun tam karşısında, doğusunda tek katlı kırma çatılı, alaturka kiremitle örtülü ahşap bir müştemilat bulunmaktadır. Yapıya doğu cepheden çift kanatlı ahşap bir kapı ile sofaya girilmekte sofanın tam karşısında iki kata çıkışı sağlatan bir merdivenle, ikinci kat sofasına ulaşılmaktadır. Hem birinci kat hem de ikinci kat simetrik olarak düzenlenmiş, orta sofalı, sofanın her iki yanında birer mekan yer almaktadır. Her odada odaların doğu ve batı duvarlarında birer ocak nişi ve şerbetlikler yer almakta olup, şerbetliklerin etrafı bitkisel ve geometrik motifli alçı kabartma ile bezenmiştir. Ayrı sofa ve odalarda açılan yapılmış lambalıklar bulunmaktadır. İkinci kat batı odasının ocak nişi kemerinde 1307 H. tarihi kabartması bulunur. Konutun üst çatısı ahşap kırma çatılı alaturka kiremitle örtülü olup yer yer çökmüş vaziyettedir.

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1305    Eklenme Tarihi : 31 Ocak 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 18 Mart 2013 Pazartesi