­ KONAK KÖYÜ AKVİRAN ÇAYI NEKROPOLÜ | Kültür Portalı

KONAK KÖYÜ AKVİRAN ÇAYI NEKROPOLÜ - Çankırı

Harita No H31-A1
Mah. Köy - Mevkii Konak Köyü - Akvirançayı mevkii - Merkez
Adres Konak Köyü - Akvirançayı mevkii - Merkez / Çankırı
Kültür Dönemi Roma
Vakfiye -
Genel Tanım Çankırı İli Merkez İlçesi Konak köyü Akviran Çayı Mevkii sınırları içerisinde 1pafta 110-111 parsellerdeki şahıs arazisi ile kadastro harici alanda yer almaktadır. Konak Köyünün kuş uçumu 4 km kuzeybatısında, Bacalı deresine bakan yamaç üzerinde, 39713.30 m²’lik bir alanı kaplamaktadır.Alanın deniz seviyesinden yüksekliği 755 metredir. Alanda kaçak kazıcılar tarafından yapılmış kaçak kazı çukurları bulunmaktadır. Bu çukurlarda kaçak kazıcılarla 2 adet sanduka tipi mezar açığa çıkarılarak tahrip edilmiştir.BU mezarların içerisinde ve etrafında çok sayıda seramik örneği ve iskelet parçası ile alanda yer yer dağılmış durumda mezar taşı parçalarına rastlanmıştır. Alan üzerinde az sayıda II.bin seramiği, yoğun olarak Roma Dönemi seramiği tespit edilmiştir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Çankırı İli Merkez İlçesi Konak köyü Akviran Çayı Mevkii sınırları içerisinde 1 pafta 110-111 parsellerdeki şahıs arazisi ile kadastro harici alanda yer almaktadır. Konak Köyünün kuş uçumu 4 km kuzeybatısında, Bacalı deresine bakan yamaç üzerinde, 39713.30 m²’lik bir alanı kaplamaktadır. Alanın deniz seviyesinden yüksekliği 755 metredir. Alanda kaçak kazıcılar tarafından yapılmış kaçak kazı çukurları bulunmaktadır. Bu çukurlarda kaçak kazıcılarla 2 adet sanduka tipi mezar açığa çıkarılarak tahrip edilmiştir. Bu mezarların içerisinde ve etrafında çok sayıda seramik örneği ve iskelet parçası ile alanda yer yer dağılmış durumda mezar taşı parçalarına rastlanmıştır. Alan üzerinde az sayıda II.bin seramiği, yoğun olarak Roma Dönemi seramiği tespit edilmiştir.
Orjinal Kullanım Mezar
Önerilen Kullanım Mezar
Tescil Kararı 27.01.2012 - 448

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1705    Eklenme Tarihi : 26 Şubat 2014 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 05 Mart 2014 Çarşamba