­ KOK FABRAİKASI VE BACASI | Kültür Portalı

Kok Fabraikası ve Bacası - Zonguldak

Adres Baştarla Mh. Merkez - Zonguldak
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Türkiye Taşkömürü Kurumu
Genel Tanım Zonguldak İli, Merkez Kok Fabrikasının bacası 63 m uzunluğundadır.
Yapılan Onarımlar --
Ayrıntılı Tanımı 63m yüksekliğindeki baca tuğla örgülü olup demir bileziklerle sağlamlaştırılmıştır. Bacanın üst kısmı eğiktir. Baştarla Mahallesi'ne kurulan Cumhuriyet'in ilk sanayi tesislerinden Üzülmez Kok Fabrikası'nın açılışı, 1935'te dönemin Başbakanı İsmet İnönü tarafından yapıldı. Benzolden (benzin ve toluen karışımı bir akaryakıt) yağ çeşitlerine, naftalinden briket kömürüne kadar 32 çeşit mal üreterek kömür sanayiine hizmet veren fabrika, teknolojik yatırımlar yapılmadığı için ekonomik ömrünü tamamlayarak 1970'te kapatıldı. Bir süre atıl durumda kaldıktan sonra 1988'de yıkılan fabrikanın 63 metre uzunluğundaki bacası ise yıkımı gerçekleştiren müteahhit firmanın girişimiyle Karabük Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nca sanayi mirası olarak koruma altına alındı. Çubuk demirlerin etrafına tuğla örülerek yapılan bacanın üst kısmı, zamanla eğildi.
Tescil Kararı ANKARA K.T.V.K.K. 01.10.1990/1382
Revizyon KARABÜK K.T.V.K.B.K. 09.07.2010/1915