­ KOÇUBABA TÜRBESİ | Kültür Portalı

Koçubaba Türbesi - Kırıkkale

Mah. Köy - Mevkii Koçubaba Beldesi
Adres Balışeyh İlçesi, Koçubaba Beldesi
Genel Tanım Sekizgen planlı, piramidal külahlı, taş beden duvarları olan bir türbedir.
Yapılan Onarımlar Yok
Ayrıntılı Tanımı Caminin kuzeydoğusunda kot farkından dolayı aşağıda kalan türbenin sekizgen olan gövdesinin kenarları yontma taştan yapılmıştır. Gayet alçak olan beden duvarları kenarları pahlı bir silme ile bitmekte ve sekizgen kenarlar konikleşerek yukarı doğru sivrilen bir piramidal külah şeklini almaktadır. Dıştan beden duvarları subasmana kadar çimento sıva tabakası ile sıvanmıştır. Taş aralarında da çimento derz kullanılmıştır. Türbenin kuzeye bakan yuvarlak kemerli kapısının söveleri yer yer açık yer taştan yapılmıştır. Kapı kemerini, dıştan bir kemer daha sarmaktadır. Kapı kemeri kilit taşlıdır. Mermer eşik taşı bulunmaktadır. Türbeyi doğu kenarında bulunan dıştan yuvarlak kemerli mazgal pencere aydınlatmaktadır. Pencerenin tabanı içerde aşağıya doğru genişlemektedir. Pencere hizasına kadar ve döşeme fayans ile kaplıdır. Fayansın üstündeki alanlar sıvalı ve boyalıdır. Tavanı kubbe örtmektedir. Kitabesi bulunmayan türbenin yapım tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Mimari özellikleri muhtemelen 14. – 15. yy karakterlerini göstermekle beraber, çeşitli onarımlar geçirdiği anlaşılmaktadır.
Yayın Dizini Davut OLUK
Revizyon AKTVKK