­ KOCATEPE ANITI | Kültür Portalı

KOCATEPE ANITI - Afyonkarahisar

Adres Örnekevler Mahallesi MERKEZ/AFYONKARAHİSAR
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Afyonkarahisar Belediyesi
Yaptıran Afyon Atatürk Anıtı Yaptırma Derneği
Yapan Namık Denizhan
Vakfiye Var
Genel Tanım Örnek evler girişindeki park içinde yer alır. Atatürk'ün Kocatepe’ye çıkışı tabiiden büyük boyda tasvir edilmiştir.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Hicri 1385 tarihinde bir tamirat görmüştür.(Son cemaat mahalli) üstü, marsilya kiremitle örtülmüş kubbe kasnağı, yan duvarlar iç boya onarılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Örnekevler girişindeki park içinde yer alır. Betondan oluşan podyum üzeri tabii gözenekli taşlarla (travertan) kaplı olup, ortadaki ikinci bir kaide üzerine Atatürk'ün tabii boydan büyük bronz heykeli dikilmiştir. Heykel Atatürk'ün Kocatepeye çıkışını simgeler. Başında kalpağı, askeri üniforması ile tasvir edilmiştir. Sağ eli cebinde, sol eli çenesi hizasında, hafif öne doğru eğiktir. Ayrıntılar fazla belirgin değildir. Cephede, heykelin ayağının altına gelen kısımda dikdörtgen mermer plaka üzerinde anıt ile ilgili yazıt vardır. Yazıt;: ATATÜRK ABİDESİ ATATÜRK TÜRK KURTULUŞ SAVAŞINDA DÜŞMANA SON DARBEYİ İNDİREN VE KURTULUŞ SAVAŞIMIZI EŞSİZ BİR ZAFERLE 1939 Ö.14.01.1965 TOROS DÜĞÜMLEYEN BÜYÜK TAARRUZU KOCATEPEDEN YÖNETMİŞTİ BAŞKUMANDAN ATATÜRK'ÜN KOCATEPE MUHAREBE İDARE YERİNDEN YÖNETTİĞİ BÜYÜK TAARRUZ HAREKATININ HATIRASI OLARAK AFYON İLİNE TARİHİ ANILARINA KATKIDA BULUNMAK İÇİN AFYON ATATÜRK ANITI YAPTIRMA DERNEĞİ TARAFINDAN VE ORGENERAL NİHAT TULUNAY ÖNDERLİĞİNDE DİKİLMİŞTİR 1970 26 AĞUSTOS 1972 B.ALPKAN KORGENERAL Heykelin kendi kaidesi, (Kocatepeyi simgelediğinden) düzgün verilmeyip gari muntazamdır. Kaidenin yan tarafından kabartma harflerle heykeltraşın ismi, yapıldığı yeri ve tarihi yazılıdır. Namık Denizhan, Nazilli, 1968.
Orjinal Kullanım Anıt
Bugünkü Kullanımı Anıt