­ KOCADERE KÖYÜ CAMİİ | Kültür Portalı

Kocadere Köyü Camii - Yalova

Mah. Köy - Mevkii -
Adres Yalova İli, Çınarcık İlçesi, Kocadere Köyü
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Vakıflar Genel Müdürlüğü, Belediye, Köy Tüzel Kişiliği
Yapım Tarihi 20 YY-18 YY
Vakfiye
Genel Tanım Yalova ili, Çınarcık İlçesi, Kocadere Köyü, Köyiçi Mevkii, 247 Ada, 5 Parselde Yer Alan Cami Girişinde Yer Alan Kitabede Hicri 1365 Yılında Yapıldığı ve Banisinin Şükrü Taşçı Oğlu Kalfa Akif Olduğu Yazmaktadır. Söz Konusu Tarihin Miladi Karşılığı 1949 Yılıdır. Caminin Tarihlendirmesi Ve Yapım Tarihini Dikkate Aldığımızda Söz Konusu Kitabe 20. Yüzyılı Gösterse De Cami Haziresinde Yapmış Olduğumuz İncelemelerde Gördüğümüz Osmanlı Mezar Taşı Örnekleri 18. Yüzyıla Kadar inmektedir. Bu Açıdan Bakıldığında Camininde 18. 17. Yüzyıldan İtibaren Bu Alanda Kullanım Gördüğünü Ve 1949 Yılında Yeniden Yapılarak Günümüzdeki Halini Aldığını Ortaya Koyabiliriz. 1949 Yılında Yapılan Cami Batı Karadeniz Güney Ve Doğu Marmara'nın karakteristik geç dönem özelliklerinden olan enine dikdörtgen plan, geleneksel son cemaat yeri uygulaması bulunmayan (iç mekanla bütünleşik) kadınlar mahfelinin ikinci katta yer aldığı ve ahşaptan olduğu, yine en önemlki özelliklerden olan 20. Yüzyılın ilk ve ikinci yansında yaygın olarak görülen moloz taş duvar örgüsünden oluşan duvar kalınlığıdır. Yapının bu özgün plan tipi, kitabe ve duvar örgüsü özellikleri dışında iç mekanında ve çatıda tamamen modern uygulamalar görülmektedir. Caminin bir diğer dikkat edilmesi gereken özelliği de haziresinde bulunan ve en erkeni 1740 tarihine dek tarihlendirebileceğimiz Osmanlı dönemine ait mezar taşlarıdır.
Koruma Durumu 0
Taşıyıcı Yapı 0