­ KIROVACIK KÖYÜ ESKİ CAMİ | Kültür Portalı

KIROVACIK KÖYÜ ESKİ CAMİ - Çankırı

Mah. Köy - Mevkii Kırovacık Köyü, Merkez / ÇANKIRI
Adres Kırovacık Köyü, Merkez / ÇANKIRI
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Köy Tüzel Kişiliği
Yapım Tarihi H: 1302
Vakfiye -
Genel Tanım Kesin yapım yılı bilinmeyen ve herhangi bir kitabesi bulunmayan caminin kuzey beden duvarının dışarı bakan yüzeyinde bir taş üzerinde H: 1302 tarihi bulunmaktadır. Camiyi genişletmek amacıyla doğu cephesine ek bir bölüm yapılmış bu bölümün yapım yılının ise 1967 olduğu bilinmektedir. Minaresi olmayan camii güneye doğru meyilli bir arazi üzerinde kurulu olup, kırma çatılı çatı saçakları kademeli olarak devam eden ahşap kurgulu olup kademe geçiş bölümlerinde oluşan alınlık kısımlarında ve yalnızca orijinal eski bölümlerde balık sırtı ve testere dişini andıran yine ahşap süslemeler yer yer dökülmekle birlikte büyük çoğunlukla hala durmaktadır. Tüm cepheler düzgün kesme taş kullanılarak yapılmış olup taşların boyutları birbirinden farklıdır. Sonradan eklenen bölümde de düzgün kesme taş kullanılmakla birlikte taşın rengi daha koyu derzleri daha belirgindir Adeta sonradan eklenen bölümde eski caminin özgünlüğü korunmaya çalışılırken yapılan uygulama ile bir o kadar uyumlu barışık ve aynı tarz devam ettirilmiştir.
Yapılan Onarımlar 1967 yılında camiiyi genişletmek amacıyla doğu tarafına ek bir bölüm yapılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Kesin yapım yılı bilinmeyen ve herhangi bir kitabesi bulunmayan camiin kuzey beden duvarının dışarı bakan yüzeyinde bir taş üzerinde H: 1302 tarihi bulunmaktadır. Camiyi genişletmek amacıyla doğu cephesine ek bir bölüm yapılmış bu bölümün yapım yılının ise 1967 olduğu bilinmektedir. Minaresi olmayan camii güneye doğru meyilli bir arazi üzerinde kurulu olup, kırma çatılı çatı saçakları kademeli olarak devam eden ahşap kurgulu olup kademe geçiş bölümlerinde oluşan alınlık kısımlarında ve yalnızca orijinal eski bölümlerde balık sırtı ve testere dişini andıran yine ahşap süslemeler yer yer dökülmekle birlikte büyük çoğunlukla hala durmaktadır. Tüm cepheler düzgün kesme taş kullanılarak yapılmış olup taşların boyutları birbirinden farklıdır. Sonradan eklenen bölümde de düzgün kesme taş kullanılmakla birlikte taşın rengi daha koyu derzleri daha belirgindir Adeta sonradan eklenen bölümde eski camiin özgünlüğü korunmaya çalışılırken yapılan uygulama ile bir o kadar uyumlu barışık ve aynı tarz devam ettirilmiştir. Camiye giriş doğu cepheden, ayakkabılık olarak düşünülen bölümden yapılır. Eski cami beden duvarının tavanı taşıyacak bir kolon halinde, bir bölümü içeri doğru bırakılmış ayrıca iki bölümü birbirine bağlayan bölüm yine bir taşıyıcı sütunla desteklenmiştir. Mahfil katı da aynı şekilde devam ettirilerek uzatılmıştır. Eski mahfil balkon ve korkulukları yuvarlak kemer formlu olup özgün ahşap işçilikli sütuncelerle geçişler sağlanmıştır. Mihrap nişi mukarnaslı ve malzemesi taş olup etrafını çevreleyen bordur alçı kalıplama işçiliğindedir. Mihrap beden duvarından içeriye doğru taşkın olup genişleme nedeniyle tam merkezde değildir. Mihrap tepeliği bir alemle sonlanmıştır. Minber özelliksiz olup vaaz kürsüsüyle birlikte fonksiyoneldir. Ahşap tavan çıtalarla kafesleme teknikli bezemeli olup beden duvarlarına dönen bordürleri vardır. Bezeme tüm tavanda ve mahfil altında da aynı geometrik düzende bezemeli devam eder. Mahfil altı kontrplakla kapatılmış durumdadır. Orijinal ahşap tavan göbeği çok kollu yıldız görüntüsünde olup aşı boyalıdır. Merkezde yer alan bu bezemenin dörtte bir bölümü tavan köşeliklerinde devan etmekte ahşap sarkaçlarla sonlanmaktadır. Krem yağlı boya ile üzeri boyanmış olup orijinalinde böyle olmadığı kesindir. Ek bölümde de merkezde bir tavan göbeği ve tavan düzeni eski bölüme öykünerek benzetilmeye çalışılarak yapılmıştır. Cami pencere düzeni ikili sistem olup batı ve güney cephelerde üçer adettir. Doğu duvarında üstte bulunan pencereler dışarıdan altıgen oluşturulan taş söveli bir biçim verilirken içeriden görünüşleri küçük kare pencereler şeklindedir. Dışarıdan bakışta pencere söveleri taş olup beden duyarından dışa taşkın tutulmuşlardır. Eski camii bölümündeki alt pencereler kafes şekilli lokma demirlidir. Duvar kalınlığı 1 metreye yaklaşan cami oldukça sağlam ve kullanılabilir durumdadır.