­ KIRMIZI TEPE HÖYÜĞÜ | Kültür Portalı

KIRMIZI TEPE HÖYÜĞÜ - Sivas

Adı KIRMIZI TEPE HÖYÜĞÜ
Mah. Köy - Mevkii Küçük Tuzhisar
Adres Küçük Tuzhisar-GEMEREK
Vakfiye
Genel Tanım Küçük Tuzhisar Köyü’ nün batısında, köye yaklaşık 750 m. mesafede, yolun 15 m. güneyinde ekilebilir tarım arazileri içerisinde yaklaşık 25 m. yüksekliğinde oval şekilli doğal bir tepedir. Kuzey tarafında Gemerek-Küçük Tuzhisar ulaşımını sağlayan karayolu, güneyinde ise arazi yolu yer almaktadır. Güneyinden küçük bir dere geçmektedir. Höyük üzerinde yoğun şekilde seramik parçasına rastlanmıştır. Seramikler üzerinde yapılan inceleme de alanın Roma döneminde iskân gördüğü tespit edilmiştir. Kaçak kazıların hedefi olmuş ve çok sayıda kaçak kazı çukuru açılmıştır. Höyük üzerinde yapılan kaçak kazılar sonucu taştan duvar izleri ortaya çıkarılmıştır. Vadi içerisinde bulunan Höyüğün, etrafında doğal su kaynakları ve ekilebilir tarım alanların fazla olması bu alandaki iskan faaliyetini güçlendirmektedir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Küçük Tuzhisar Köyü’ nün batısında, köye yaklaşık 750 m. mesafede, yolun 15 m. güneyinde ekilebilir tarım arazileri içerisinde yaklaşık 25 m. yüksekliğinde oval şekilli doğal bir tepedir. Kuzey tarafında Gemerek-Küçük Tuzhisar ulaşımını sağlayan karayolu, güneyinde ise arazi yolu yer almaktadır. Güneyinden küçük bir dere geçmektedir. Höyük üzerinde yoğun şekilde seramik parçasına rastlanmıştır. Seramikler üzerinde yapılan inceleme de alanın Roma döneminde iskân gördüğü tespit edilmiştir. Kaçak kazıların hedefi olmuş ve çok sayıda kaçak kazı çukuru açılmıştır. Höyük üzerinde yapılan kaçak kazılar sonucu taştan duvar izleri ortaya çıkarılmıştır. Vadi içerisinde bulunan Höyüğün, etrafında doğal su kaynakları ve ekilebilir tarım alanların fazla olması bu alandaki iskan faaliyetini güçlendirmektedir.