­ KIRMIZI MEDRESE | Kültür Portalı

KIRMIZI MEDRESE - Şırnak

Adı KIRMIZI MEDRESE
Mah. Köy - Mevkii Dağ Kapı Mahallesi
Adres Dağ Kapı Mahallesi-Cizre/ŞIRNAK
Yaptıran Cizre Emiri II. Şerefhan
Vakfiye -
Genel Tanım Kırmızı Medrese Dağ Kapı Mahallesi’nde, şehrin batısındaki sur kalıntılarının üzerine inşa edilmiştir. Kuzeygüney doğrultusunda düzgün dikdörtgen bir planlı ve 38.00X 28.00m. ölçülerinde tutulmuştur. Medresenin güney cephesinin ortasında, beş kenarlı taşıntı yapan Şeyh Ahmed El-Cezeri’nin türbesi bulunmaktadır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Medrese avlulu, iki eyvanlı ve tek katlıdır. Avlu 15.16 x 18.95 m ölçülerinde, kuzeygüney yönünde dikdörtgen planlı ve dört yönden revak ve medrese hücreleri ile kuşatılmıştır. Doğu, batı ve kuzeyde medrese hücreleri sıralanmaktadır. Günümüze kuzey ve kuzeydoğudaki revak ve hücreler temel seviyesine kadar yıkıktır. Avluya doğu kanadın ortasındaki sokağa eyvan biçiminde açılan bir kapıyla girilmektedir. Güney kanadı mescit olarak değerlendirilmiş iki köşesine birer oda bırakılmıştır. Sonradan doğudaki mescide, batıdaki türbeye dönüştürülmüştür.