­ KIRKLAR (TAHTALI) CAMİ (BOLVADİN) | Kültür Portalı

KIRKLAR (TAHTALI) CAMİ (BOLVADİN) - Afyonkarahisar

Yapım Tarihi --
Yapan --
Kitabe Var (Onarım)
Vakfiye Var (Onarım)
Genel Tanım Zafer caddesiyle Kırklar sokağın kesiştiği doğu köşede yer alan cami dördül kesitli, üzeri Marsilya kiremit döşeli piramit çatı örtülü gizli tek kubbeli bir yapıdır. Kuzey batı köşede kesme taşlardan, dördül kesitli altlık üzerinde yükselen tek şerefeli tuğla minare yer almaktadır. Kuzey ve doğusu beton döşemeli bahçedir. Bahçe içinde çeşme, tuvalet yapısı görülmektedir. Batı ve kuzeyden iki girişi vardır.
Yapılan Onarımlar 1958-1961 yılları arasında büyük bir onarım geçirmiştir.
Ayrıntılı Tanımı Batısından ve kuzeyinden iki girişi olan dikine dikdörtgen kesitli caminin, iki sütunla son cemaat yeri (iki katlı) ayrılarak basık kubbe ile örtülmüştür. Kuzey girişin iki yanında yuvarlak kemerli içerlekli iki pencere, kuzey doğu köşesinde ise kadınlar kısmına çıkan merdiven yer almaktadır. Kuzey-batı köşesinde minare girintisi, bunun güneyinde batı girişi daha sonrada yuvarlak kemer içerisine yerleştirilmiş, yarım yuvarlak tepelik ikişer dikdörtgen pencere bulunmaktadır. Pencereler ahşap olup dört kanatlıdır. Batı duvarında ikinci pencerenin önünde yer alan beton minber üzerini küçük bir kubbe örtmektedir. MİHRAP: Dikdörtgen çıkmalı, çıkma yanları sekili, yuvarlak tepeli düz silindirik girgilidir. Mihrap yanlarında da yuvarlak kemer içerisine yerleştirilmiş batı pencerelerine benzeyen çift pencereler bulunmaktadır. Güney-doğu köşesindeki vaiz kürsüsü yerden bir metre yüksekliktedir. Doğu duvarında diğerlerine benzeyen iki pencere bulunmaktadır. Tüm duvarlar, tabandan pencere altlarına kadar (yaklaşık 1m.) küçük bir çıkma yapmaktadır. Son cemaat yeri ile ikinci kat ahşaptır. Aynalı tonozun başlangıç bölümünde (İç bükey) yuvarlak içerisinde kutsal adlar yazılıdır. MİNARE: Caminin Kuzey-Batı köşesinde yer alan tuğla minarenin altlığı kesme taşlardan yapılmış olup, altlığın kuzey-batı köşesi sütuncelidir. Minare kasnağına yivli, basamaklı karmaşık bir daraltma ile geçilmiş olup, minare başlangıcıyla şerefe geçiş, verev yivli açılımla gerçekleştirilmiş olup, üzeri tuğla korkulukla çevrilmiştir. Şerefeden sonra incelerek yükselen minarenin tepesi demir çerçeveli cam bir külahla örtülmüştür. 1934 tarihinde onarım gördüğü anlaşılmaktadır.
Önerilen Kullanım Cami
Tescil Kararı GMEEAYK A-2362 11.07.1980-EKTVKK 1768 15.02.2002-EKTVKK 1878 29.03.2002-EKTVKBK 3715 30.09.2009-
Yayın Dizini Ayğen,Mehmet, Saadettin; Afyonkarahisar Camileri Sokak 94 ANKARA-1973
Ekler Rapor, Fotoğraf, Harita, Kroki
Revizyon
Görüntülenme Sayısı : 2260    Eklenme Tarihi : 06 Ağustos 2014 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 06 Ağustos 2014 Çarşamba