­ KİRAZLIDERE SU KEMERİ VE SU YOLU | Kültür Portalı

Kirazlıdere Su Kemeri ve Su Yolu - Sinop

Adı Kirazlıdere Su Kemeri ve Su Yolu
Mah. Köy - Mevkii Çorak Köyü
Adres Boyabat/SİNOP
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Hazine
Vakfiye
Genel Tanım Bu su kemeri mevsimsel özellikler gösteren Kirazlıderesi yatağı üzerinde inşa edilmiştir. Kemerin uzunluğu 23 metre, genişliği ise Büyük Kemerde de olduğu gibi 1 metre, yerden yüksekliği 10 metre olarak ölçülmüştür.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Büyük Kemerde görülen işçilik bu kemerde de uygulanmıştır. Yöresel kayrak(say) taşından örülmüş ve horasan harcı ile sağlamlaştırılmış derz uygulanmıştır. Büyük Kemerin bir yüzünde belli aralıklar ile yerleştirilmiş künk sırası bu kemerde görülmemektedir. Kemerin üzerinde içerisinden su geçen künk sıralarının kalıntıları görülebilir durumdadır. Üst kısımda yer alan su künkleri için ayrı bir kanal yapılmış ve bu kanal içerisine su künkleri yerleştirilmiş olduğu mevcut kalıntılardan anlaşılmaktadır. Kemer üstünde yapılan bu kanal, mevcut kalıntılardan anlaşıldığı kadarı ile 30-50 cm arasında değişen genişliğe sahiptir. Kirazlıdere su kemerinin devamı niteliğinde olabilecek kalıntılar toprak zemin üzerinde yaklaşık 400 metre kadar devam etmektedir. Su kanallarının belli bir bölümden sonra orman dikim sahası içerisinde kalmasından dolayı fidan dikimi sırasında tahrip edildiği anlaşılmaktadır.
Orjinal Kullanım Su Kanalı
Tescil Kararı Samsun Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü-26.06.2013/1165
Revizyon
Görüntülenme Sayısı : 1379    Eklenme Tarihi : 22 Ağustos 2014 Cuma    Güncellenme Tarihi : 22 Ağustos 2014 Cuma