­ KİLİSE TEPE | Kültür Portalı

Kilise Tepe - Kırıkkale

Adı Kilise Tepe
Mah. Köy - Mevkii Kazmaca Köyü, Durali Mevkii
Adres Merkez, Kazmaca Köyü,
Vakfiye
Genel Tanım Kilise Tepe, Kazmaca Köyü’nün yaklaşık 2,5 km. güney batısında etrafa hâkim doğal bir tepe üzerine kurulmuştur. Tepenin batısında kütüklü vadisi, vadinin hemen kenarında ise köye ait birkaç yayla evi bulunmaktadır. Tepenin batı kısmı yarım daire şeklinde doğal kayalıklarla çevrilidir. Alanın tam tepe noktasında geçmiş yıllarda yapılmış birçok kazı çukuruna rastlamak mümkündür. Bu kaçak kazı çukurlarından birisi, 2 – 3 m. genişliğinde, 1 – 1,5 m. derinliğindedir. Burada bir kısmı işlenmiş, bir kısmı işlenmemiş irili ufaklı taşlardan örülü, içinde harç ve tuğla parçaları kullanılan duvar izleri görülmektedir. Bu kaçak kazı çukurlarının etrafında toprak içinde Geç Döneme (Bizans) ait kaba yapımlı ‘’kap’’ formu vermeyen çanak çömlek ve tuğla parçalarına rastlanmaktadır. Yine batıda bulunan daha küçük çaptaki kaçak kazı çukurunda ise düzensiz küçük taşlarla örülmüş duvar izleri görülmektedir. Bu kaçak kazılar sonucu ortaya çıkan duvar izleri ve alandaki çanak çömlek parçaları çok fazla yayılım göstermemekte, tamamen tepenin üst kısmı ile sınırlıdır. Bu nedenle bu alanın isminde de belirtildiği gibi bir kilise veya gözetleme kulesi gibi bir yapıya ait olabileceği söylenebilir. Ancak alanın tamamı toprak altında kaldığı için kiliseye ait herhangi bir apsis izlenememiştir. Koordinatlar: 1 / 5.000 1- x= 40.02.30 2- x= 40.02.29 3- x= 40.02.31 4- x= 40.02.32 5- x= 40.02.32 y= 33.32.43 y= 33.32.40 y= 33.32.39 y= 33.32.41 y= 33.32.43
Yapılan Onarımlar Yok
Ayrıntılı Tanımı Kilise Tepe, Kazmaca Köyü’nün yaklaşık 2,5 km. güney batısında etrafa hâkim doğal bir tepe üzerine kurulmuştur. Tepenin batısında kütüklü vadisi, vadinin hemen kenarında ise köye ait birkaç yayla evi bulunmaktadır. Tepenin batı kısmı yarım daire şeklinde doğal kayalıklarla çevrilidir. Alanın tam tepe noktasında geçmiş yıllarda yapılmış birçok kazı çukuruna rastlamak mümkündür. Bu kaçak kazı çukurlarından birisi, 2 – 3 m. genişliğinde, 1 – 1,5 m. derinliğindedir. Burada bir kısmı işlenmiş, bir kısmı işlenmemiş irili ufaklı taşlardan örülü, içinde harç ve tuğla parçaları kullanılan duvar izleri görülmektedir. Bu kaçak kazı çukurlarının etrafında toprak içinde Geç Döneme (Bizans) ait kaba yapımlı ‘’kap’’ formu vermeyen çanak çömlek ve tuğla parçalarına rastlanmaktadır. Yine batıda bulunan daha küçük çaptaki kaçak kazı çukurunda ise düzensiz küçük taşlarla örülmüş duvar izleri görülmektedir. Bu kaçak kazılar sonucu ortaya çıkan duvar izleri ve alandaki çanak çömlek parçaları çok fazla yayılım göstermemekte, tamamen tepenin üst kısmı ile sınırlıdır. Bu nedenle bu alanın isminde de belirtildiği gibi bir kilise veya gözetleme kulesi gibi bir yapıya ait olabileceği söylenebilir. Ancak alanın tamamı toprak altında kaldığı için kiliseye ait herhangi bir apsis izlenememiştir. Koordinatlar: 1 / 5.000 1- x= 40.02.30 2- x= 40.02.29 3- x= 40.02.31 4- x= 40.02.32 5- x= 40.02.32 y= 33.32.43 y= 33.32.40 y= 33.32.39 y= 33.32.41 y= 33.32.43