­ KILIÇGEDİĞİ KÖYÜ ŞEHİTLİĞİ | Kültür Portalı

Kılıçgediği Köyü Şehitliği - Ağrı

Adı Kılıçgediği Köyü Şehitliği
Mah. Köy - Mevkii Kılıçgediği Köyü
Adres Kılıçgediği Köyü/Tutak
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Milli Savunma Bakanlığı
Vakfiye
Genel Tanım Ağrı ili, Tutak ilçesi ne bağlı Kılıçgediği Köyü’nde bulunmaktadır. Köyün kuzeydoğusunda, bir yamaçta kurulmuş köy mezarlığının hemen batısında yer alır. Son Osmanlı-Rus harbinde bu mıntıkada şehit düşen erlerden bir kısmı yatmaktadır. Etrafı köy sakinlerince dere taşlarıyla duvar şeklinde çevrilmiştir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Köyün kuzeydoğusunda bir yamaç üzerinde yer alır. Doğusunda köy mezarlığı yer almıştır. Şehitlik etrafı dere taşlarıyla 1m. yüksekliğinde elips şeklinde duvarla köylüler tarafından çevrilmiştir. Girişi yoktur. Ortasında yine dere taşlarıyla yükseltilmiş, her iki baştan kaba taştan şahideli bir mezarla, bu köy etrafına yerleştirilmiş birkaç mezar yer almıştır. Köy sakinleri şehitlik olarak anılan yerin etrafını çevirmeden önce evlerinin damlarına toprak almak isterken üniformalı, teçhizatlı Osmanlı er mevtalarını görmüşlerdir. Bu vesile ile bu alanı duvarla çevirmişlerdir. Yine köy sakinlerinin anlattığına göre köy sınırları içerisinde nere eşilirse eşilsin asker giysili teçhizatlı er mevtalarına rastlandığını belirtmektedirler. Köy sınırları içinde ve etrafı duvarla çevrili şehitlik içinde yatanların son Rus işgali esnasında Kılıçgediği mevkisini kahramanca savunup şehit düşen Türk askerlerinin yattıkları yerlerdir. Bakım durumu iyi değildir. Tanıtıcı bilgi ve levha yoktur
Yayın Dizini Doç.Dr.Yusuf ÇETİN Ağrı Kültür ve Doğa Varlıkaları Envanteri 2013

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1349    Eklenme Tarihi : 21 Mart 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 18 Nisan 2014 Cuma