­ KEÇİBORLU TREN İSTASYONU | Kültür Portalı

Keçiborlu Tren İstasyonu - Isparta

Harita No İMAR PAFTA - 30 L – 1 c
Mah. Köy - Mevkii Gazi Kemal Mahallesi
Adres Keçiborlu
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş T.C.D.D.
Vakfiye
Genel Tanım İzmir-Aydın hattı kapsamında, ek sözleşme ile İngilizlerce yaptırılmıştır. İstasyon yapısı, ambar, lojman ve tuvalet yapılarından oluşan bir komplekstir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı 1910 yılında İngilizlerce yapılmış olan Keçiborlu İstasyonu: İstasyon yapısı ambar, lojman ve tuvalet yapılarından oluşmaktadır. Gümüşgün İstasyon yapılarıyla aynı mimari özelliklere sahiptir. Tek farkı, İstasyonunda Su deposu bulunmaması ve gazhane yapısının yıkılmış olmasıdır. Ana istasyon bir kısmı tek katlı, bir kısmı iki katlıdır. İki katlı kısmın üst katı misafirhane şeklinde tasarlanmıştır. Alt katta ise bekleme salonu gişe büro odaları, bilet gişesi gibi hizmet birimleri bulunmaktadır. Yapı taş yığma teknikte inşa edilmiştir. Dış cephede subasman kotundan itibaren taş duvar görülmektedir. Bu taş duvar arasında dört sıra tuğla hatıl yapının etrafını dönmektedir. Ayrıca saçaklarda tuğladır. Kapı ve pencerelerin tamamı dikdörtgen formdadır ve çevresinde söve dönmektedir. Bu sövelerin üzerinde de basık kemer formunda tuğla söveler yer almaktadır. Yapı her iki kodunda da beşik çatı ile örtülüdür, beşik çatı üzerinde Marsilya tipi kiremit ile kaplanmıştır. Ayrıca bodrum katı da bulunmaktadır. İstasyon yapısının hemen karşısında rayların diğer tarafında ambar yapısı bulunmaktadır. Bu yapıda istasyon yapısının dış görünüşüne uyumlu taş duvar ve tuğla hatıllıdır. Beşik çatılıdır. Büyük tek bir mekanın yanında yapının bir uçunda iki katlı bir büro kısmı vardır. İçinden bir ray hattı geçmektedir. Lojman yapısı da istasyon yapısı ile aynı mimariyi göstermektedir. Tek katlı beşik çatılıdır ve iki bağımsız bölümden oluşmaktadır. Lojman yapılarının yıkılmaya başlandığı gözlemlenmiştir. Tuvalet yapısı ise kompleksi temel mimarisine uyumlu tek katlı ve beşik çatılıdır. Panjurlu kare formu pencereleri bulunmaktadır.
Önerilen Kullanım
Tescil Kararı ANTALYA KÜL. VE TAB. VAR. KOR. KUR.NUN 11.11.03 Gün ve 6096 Sayılı Kararıyla Tescil Edilmiştir.
Ekler Rapor, Fotoğraf, Vaziyet Planı