­ KAYMAKAM ÇEŞMESİ | Kültür Portalı

Kaymakam Çeşmesi - Bilecik

Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Belediye
Yapım Tarihi 1919.M
Genel Tanım tamamen mermerden yapılmış, çinilerle süslenmiş, kare prizmal bir çeşmedir.
Yapılan Onarımlar yok
Ayrıntılı Tanımı Kare prizmal meydan çeşmesi tamamen mermerden yapılmıştır. Her yüzünde sağır sivri kemerli bir niş bulunmaktadır. nişlerin bordürleri mermer silmelidir ve iç-dış yüzeyler floral desenli çinilerle kaplanmıştır. Sivri kemerin içine daire formlu kabartma madalyonlar konarak üzerine ayyıldız ve yapım tarihi kazınmıştır. Kemerin üstündeki dikdörtgen plakalara dini yazılar hat olunmuştur. Muslukların önündeki mermer su yalaklarının dış yüzeyleri dilimlenmiş, ayaklı iri kaseler şeklindedir. Çeşmelerin köşeleri pahlanmıştır. Bir sıra mukarnas en üstteki nebati işlemeli mermer tepelikle çeşme gövdesi arasında sınır teşkil etmektedir.
Orjinal Kullanım Çeşme
Bugünkü Kullanımı Çeşme