­ KAYABAŞI ÇEŞMESİ (UZUNYOL ÇEŞMESİ) | Kültür Portalı

KAYABAŞI ÇEŞMESİ (Uzunyol Çeşmesi) - Çankırı

Mah. Köy - Mevkii Karataş Mahallesi, Kayabaşı Cad., Merkez
Adres Karataş Mahallesi, Kayabaşı Cad., Merkez/ ÇANKIRI
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Çankırı Belediyesi
Yapım Tarihi 1330 H. / 1912 M.
Kültür Dönemi Osmanlı
Kitabe 1) İşbu çeşmeyi Dodurzade mahdumları efendileri beğleri 2) Hacı Hasan efendi ile valideleri Zeliha hanım namına müceddeden 3) Tamir ettirmişlerdir Mevla banisi ve şimdiye kadar tamir 4) Ettirenlere garik-i rahmet eyleye amin elad fatiha 15 şaban 1330
Vakfiye 1) İşbu çeşmeyi Dodurzade mahdumları efendileri beğleri 2) Hacı Hasan efendi ile valideleri Zeliha hanım namına müceddeden 3) Tamir ettirmişlerdir Mevla banisi ve şimdiye kadar tamir 4) Ettirenlere garik-i rahmet eyleye amin elad fatiha 15 şaban 1330
Genel Tanım Çeşmenin cephesi basık kemerli nişli, yanları gömme kolonludur. Basık kemerin içinde üç satırlık kitabesi yer almaktadır. Aynalığı ve diğer kısımları kesme taş, yalağı dikdörtgen planlı yekpare taştandır. Saçakları profillidir. Bazı yayınlarda Uzunyol Çeşmesi olarak ta geçmektedir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Çeşmenin cephesi basık kemerli nişli, yanları gömme kolonludur. Basık kemerin içinde üç satırlık kitabesi yer almaktadır. Aynalığı ve diğer kısımları kesme taş, yalağı dikdörtgen planlı yekpare taştandır. Saçakları profillidir. Bazı yayınlarda Uzunyol Çeşmesi olarak ta geçmektedir. Kitabesinde Arap alfabesi ile Türkçe dört satırlık yazı vadır: 1) İşbu çeşmeyi Dodurzade mahdumları efendileri beğleri 2) Hacı Hasan efendi ile valideleri Zeliha hanım namına müceddeden 3) Tamir ettirmişlerdir Mevla banisi ve şimdiye kadar tamir 4) Ettirenlere garik-i rahmet eyleye amin elad fatiha 15 şaban 1330
Orjinal Kullanım Çeşme
Önerilen Kullanım Çeşme