­ KAYA MEZARLARI | Kültür Portalı

Kaya Mezarları - Amasya

Adres Hatuniye Mahallesi
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Kültür Dönemi Helen - Roma
Genel Tanım Amasya Merkez Kızlar Sarayı Mevkiindedir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Kral Kaya Mezarları ören yeri içerisinde yer almakta olan bu mezarlar, Hellenistik Çağda Amasya’yı başkent yapmış olan Pontus Krallarına ait oldukları antik dönem coğrafyacısı Amasyalı Strabon tarafından belirtilmektedir. Ana kayaya oyularak anıtsal ölçülerde yapılmış olan kaya mezarlarının etrafı ters U biçiminde galerilerle çevrilidir. Mezarlara ortadan açılan bir kapı açıklığından girilmekte olup mezar odası içerisinde ölünün yatırıldığı sekiler bulunmaktadır. Bu alanda toplam (5) adet kaya mezarı bulunmaktadır. Ön cepheleri üçgen alınlıklı ve avlularının içinde alınlığı taşıyan sütun dizelerinin yeraldığı bilinmektedir.
Tescil Kararı 2364
Yayın Dizini ÖZDEMİR, Celâl, Amasya Kalesi ve Kralkaya Mezarları, Ayrıntı Matbaası, Ankara-2001 DOĞANBAŞ, Muzaffe

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1300    Eklenme Tarihi : 30 Ocak 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 08 Mart 2013 Cuma